Home / A fost azi în lume / A fost 31 mai în lume – în Irak, continuă ofensiva pentru recuperarea Fallujei de sub controlul Statului Islamic, eșec al unui test balistic în Coreea de Nord și o fostă miss Turcia condamnată pentru insultă adusa lui Erdogan

A fost 31 mai în lume – în Irak, continuă ofensiva pentru recuperarea Fallujei de sub controlul Statului Islamic, eșec al unui test balistic în Coreea de Nord și o fostă miss Turcia condamnată pentru insultă adusa lui Erdogan

Material realizat de Oana Hroștea și Gabriel Constantin

TITLURILE ZILEI

1. Rusia neagă efectuarea de raiduri aeriene asupra orașului Idlib, informează Al Jazeera. Raidurile au omorât 23 de oameni, printre care copii, și au avariat un spital. Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că ,,avioanele rusești nu au îndeplinit misiuni de luptă, cu atât mai puțin atacuri aeriene, în provincia Idlib’’. Atacurile de luni seară vin la cinci zile după ce Moscova a declarat că își suspendă atacurile asupra militanților din Siria. Ministerul Apărării a că declarat pauza a permis grupurilor care au semnat o încetare a ostilităților să rupă legăturile cu Frontul al-Nusra, o grupare puternică militantă din Siria, cu legături cu rețeaua teroristă al-Qaida. Conflictul din Siria a început cu proteste pașnice în martie 2011, dar a escaladat într-un război civil cu mai multe părți implicate. Conform Națiunilor Unite, 250.000 de oameni au murit până acum, iar jumătate din populația țării a fost nevoită să își părăsească locuințele.

2. Statul Islamic reacționează la intrarea în Falluja a trupelor guvernamentale irakiene, conform BBC. Armata irakiană a învins atacatorii, dar a suferit pierderi, spun sursele. Teama crește pentru siguranța celor 50.000 de civili care sunt blocați în Falluja. Rapoartele spun că unii dintre aceștia mor de foame în timp ce alții sunt omorâți fiindcă refuză să lupte pentru Statul Islamic. Falluja a fost ocupată de ISIS în ianuarie 2014, moment cheie în ascensiunea grupării jihadiste. Este unul dintre cele două orașe majore ocupate de Statul Islamic în Irak, celălalt fiind Mosul. Comandantul operațiunii din Falluja, locotenentul general Abdelwahab al-Saadi, a declarat pentru Agenția France Presse că atacul ISIS a fost constituit din 100 de soldați, dintre care 75 au murit. Doi ofițeri au declarat că jihadiștii au trimis șase mașini cu explozibili, dar nici una nu și-a atins ținta. Statul Islamic este acuzat că folosește civilii pe post de scuturi umane, iar situația poate fi fatală în cazul unui atac în centrul orașului.

3. Frank-Walter Steinmeier, Ministrul de Externe german, a declarat marţi că este foarte evident faptul că unele ţări din Uniunea Europeană au fost sceptice cu privire la extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei şi a crizei din Ucraina şi că nu este clar dacă UE le va reînnoi, informează Reuters. “Aceste sancţiuni sunt nişte soluţii politice. Nu ştiu ce va decide Consiliul European cu privire la acestea”, le-a spus Steinmeier reporterilor. Sancțiunile energetice , financiare și de apărare împotriva Rusiei, introduse asupra rolului Moscovei în conflictul din Ucraina, expiră în luna iulie.

pakistan premier nawaz sharif operat4. Nawaz Sharif, primul-ministru al Pakistanului, a fost supus cu succes marţi unei operaţii chirurgicale pe cord deschis într-un spital din Londra, informează Reuters. Fiica lui Sharif a declarat că a fost a doua operaţie chirurgicală a acestuia din ultimii cinci ani. Procedura are loc în timp ce guvernullui Sharif se pregăteşte pentru a prezenta vineri bugetul său anual. De asemenea, premierul pakistanez rămâne sub presiunea acuzaţiilor de corupţie legate de aşa numitele Dosare Panama.

5. Coreea de Nord a eșuat un test de lansare a unei rachete balistice, transmite Al Jazeera. Oficiali ai Coreei de Sud spun că racheta a explodat la locul lansării, în ultima dintr-o serie de încercări a capacității balistice conduse de Phenian. Japonia este în alertă și a declarat că este gata să răspundă oricărei situații. ”Coreea de Nord nu pare să abandoneze dezvoltarea rachetelor nucleare, așa că vom colabora ca până acum cu Statele Unite și Coreea de Sud în a fi mereu la curent cu mișcările Coreei de Nord”, au declarat oficialii japonezi. Cea mai recentă lansare vine după ce Seoulul a refuzat oferta de a discuta a celor din Nord. Phenianul a mai încercat, fără succes, să lanseze trei rachete în aprilie. Toate acestea au explodat în aer și s-au prăbușit, conform oficialilor apărării din Coreea de Sud.

6. Mai multe persoane înarmate au ucis joi nouă pasageri dintr-un autobuz şi au răpit alţi 170 în afara oraşului nordic Kunduz din Afganistan, informează Reuters. Autorităţile susţin că atacul a fost pus pe seama insurgenţilor talibani. Massoum Hashemi, şeful adjunct al poliţiei din Kunduz, a afirmat că atacatorii au oprit pe stradă trei autobuze şi a ordonat pasagerilor să iasă afară, urmând ca mai apoi să-i împuşte mortal pe nouă dintre aceştia şi să-i răpească pe cei rămaşi.

brazilia fabiano silveira ministru anticoruptie7. Ministrul Anticorupție din Brazilia demisionează în urma unei înregistrări secrete, relatează The Guardian. Președintele interimar Michel Temer a mai pierdut un membru al cabinetului, scăzând drastic reputația guvernului interimar. Fabiano Silveira, ministrul care trebuia să lupte împotriva corupției a fost forțat să demisioneze. Acesta a fost înregistrat în timp ce oferea sfaturi apărării într-un caz de corupție care ar putea implica politicieni și compania petrolieră de stat Petrobras. Cel mai popular ziar al Braziliei, O Globo, îl îndeamnă pe Temer să protejeze probele în cazul de corupție denumit Lava Jato. ,,Este singura cale prin care va fi luat în serios în lupta împotriva corupției.’’ Președintele interimar nu a fost acuzat, dar a fost numit de martori ,,nașul’’, termen mafiot, și aceștia au declarat că numea membrii executivi la compania petrolieră acuzată. După aproape 2 săptămâni în funcție, Michel Temer se luptă să își reabiliteze imaginea.

8. Corporaţia Toshiba Westinghouse Electric va muta proiectul ce constă în construirea a şase reactoare nucleare în India, declară oficialii, potrivit Reuters. Planul ar aduce prima înţelegere rezultată dintr-un acord nuclear dintre Statele Unite ale Americii ce a avut loc cu mai mult de un deceniu în urmă mai aproape de realitate, relatează Reuters. Cele şase reactoare AP-1000 ar putea fi construite în sudul statului Andhra Pradesh, după ce prima locaţie propusă pentru proiectul de mai multe miliarde de dolari din oraşul natal al prim-ministrului Narendra Modi s-a confruntat cu opoziţii din partea localnicilor.

turcia merve buyuksarac9. O fostă Miss Turcia, găsită vinovată de insultă la adresa lui Recep Tayyip Erdoğan, informează The Guardian. Merve Büyüksaraç, în vârstă de 27 de ani, a primit o sentință de 14 luni cu suspendare din cauza unui poem satiric postat pe Instagram. Curtea de justiție a găsit-o vinovată de insultă la adresa unui oficial public. Dacă va fi găsită încă o dată vinovată de ofensă, ea va trebui să îndeplinească sentința. Postarea este din 2014, anul în care Erdoğan pe atunci prim-ministru, avea să devină președinte. De când a devenit șeful statului, Erdoğan a înaintat aproape 2.000 de cazuri de defăimare sub pretextul unei legi rar folosite până la el, care interzice insultarea președintelui. Judecata Procesul a adâncit temerile că libertatea are de suferit într-o țară care era o dată privită ca un model de democrație musulmană.

10. Un tribunal din Bangladesh a condamnat marţi la moarte şase militanţi islamişti după ce în aprilie au jefuit o bancă aflată la periferiile din Dhaka, fapt ce s-a soldat cu moartea a opt oameni, au declarat marţi procurorii, scrie Reuters. Gruparea l-a ucis pe directorul de sucursală de la Banca Comerciala de stat din Bangladesh pentru a lua cheia de la seif, reuşind să dispară cu 700.000 taka, echivalentul a 8.900 de dolari, aceștia detonând mai multe bombe după ce au jefuit banca, relatează Reuters.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …