Home / A fost azi în lume / A fost 29 iulie în lume – Papa Francis cere polonezilor să accepte imigranții, iar gruparea teroristă Jabhat al-Nusra anunță că rupe legăturile cu rețeaua Al Qaida

A fost 29 iulie în lume – Papa Francis cere polonezilor să accepte imigranții, iar gruparea teroristă Jabhat al-Nusra anunță că rupe legăturile cu rețeaua Al Qaida

Material realizat de Valeria Bortă

TITLURILE ZILEI

Hillary Clinton a acceptat nominalizarea democraților pentru președinția SUA, relatează BBC. Candidata Partidului Democrat a afirmat că SUA trece printr-un moment istoric, întrucât este prima femeie nominalizată pentru președinția SUA de un partid major. Seara trecută, în ultima zi a Convenției Naționale Democratice 2016, fostul Secretar de Stat a acceptat nominalizarea pentru Casa Albă, dar nu fără a menționa că a avut parte de multe provocări pentru a ajunge în acest punct. Atât înainte, cât și în timpul Convenției Naționale Democratice, candidatura lui Clinton a fost puternic susținută de actualul președinte SUA, Barack Obama. Acesta a afirmat în a treia zi a Convenției că Hillary Clinton este mult mai calificată pentru a fi președinte SUA, decât a fost el sau Bill Clinton când au candidat pentru Casa Albă.

Gruparea jihadistă siriană Jabhat al Nusra a anunțat că rupe orice legătură cu al Qaida, informează Reuters. Liderul grupării, Abu Mohammad al-Golani, a declarat într-un video că rupe legătura cu al Qaida, rețeaua jihadistă internațională fondată de Osama bin Laden, și schimbă numele grupării în Jabhat Fateh Al-Sham, pentru a elimina orice pretext al marilor puteri de a ataca Siria. Declarațiile lui Abu Mohammad al-Golani sunt o urmare a deciziei guvernului președintelui Bashar al-Assad și a Rusiei de a deschide ”pasaje de evacuare” pentru a oferi civililor și rebelilor neînarmați evacuare sigură din orașul sirian asediat Aleppo. Deși Golani anunță că gruparea nu va avea ”nicio afiliere cu vreo entitate externă”, SUA respinge declarația, neavând încredere in veridicitatea acesteia.

Planurile de a construi prima centrală nucleară din ultimii 20 ani în Marea Britanie suferă întârzieri neașteptate, relatează BBC. Întârzierea este cauzată de faptul că guvernul britanic a amânat luarea unei decizii finale până la toamnă. Firma franceză EDF, care finanțează proiectul Hinkley Point de 18 miliarde de lire sterline în Somerset, a aprobat bugetul într-o ședință a adunării generale. Contractele trebuiau semnate vineri. Cu toate acestea, guvernul a anunțat că va ”analiza atent” proiectul înainte de a-l susține. Proiectul a fost criticat ca și periculos pentru mediu și prea costisitor. De asemenea, criticii sunt îngrijorați că centrala ar putea fi construită de guverne străine, întrucât bugetul de £ 18 miliarde este oferit de China.

Papa Francisc încurajează tinerii să accepte imigranții în prima sa vizită în Polonia, informează BBC. În prima sa vizită în Polonia, țara de origine a papei Ioan Paul al II-lea, dar și prima vizită în Europa de Est, Papa Francisc a încurajat sute de mii de pelerini să le ofere compasiune imigranților. Pontiful le-a spus tinerilor adunați la Cracovia că ”o inimă milostivă este deschisă pentru refugiați și imigranți”. Declarația Papei vine în contradicție cu politica anti-imigranți a guvernului polonez de dreapta.

SUA declară că restructurarea armatei turce de către guvern ar putea pune în pericol relațiile dintre cele două state, conform Reuters. Turcia își reconstituie armata în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie. SUA, aliatul NATO al Turciei, s-a plâns că demiterile în masă împiedică posibilitatea de cooperare în lupta împotriva așa-zisului Stat Islamic. Armata turcă a anunțat joi promovarea a 99 de colonei în pozițiile de generali sau amirali. Anunțul respectiv a urmat la scurt timp după eliberarea a peste 1700 militari din poziții pentru presupusa participare în puciul provocat de armată, în care cel puțin 246 oameni au fost uciși și alți 2000 răniți. Aproximativ 40% din generalii și amiralii armatei turce au fost eliberați din pozițiile lor de la tentativa de lovitură de stat.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …