Home / A fost azi în lume / A fost 28 decembrie în lume – Donald Trump transmite Israelului ”să rămână puternic” după rezoluția ONU împotriva așezămintelor coloniale, Turcia și Rusia anunță că au un plan de încetare a focului în Siria, iar liderul sindical al înalților funcționari britanici o îndeamnă pe Theresa May să admită ”complexitatea Brexitului”
sua-israel-donald-trump-benjamin-netanyahu

A fost 28 decembrie în lume – Donald Trump transmite Israelului ”să rămână puternic” după rezoluția ONU împotriva așezămintelor coloniale, Turcia și Rusia anunță că au un plan de încetare a focului în Siria, iar liderul sindical al înalților funcționari britanici o îndeamnă pe Theresa May să admită ”complexitatea Brexitului”

Material realizat de Iuliana-Mihaela Dan

Președintele american Donald Trump i-a cerut Israelului să rămână puternic până când acesta își va prelua biroul luna următoare, relatează BBC. Trump a făcut referire la votul Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută care a criticat construcția de așezăminte coloniale israeliene ca fiind ilegale. Viitorul lider de la Casa Albă s-a plâns într-o postare pe Twitter de faptul că prin această decizie ,,Israelul a fost tratat cu dispreț și lipsă de respect”. De asemenea, acesta dorește ca în timpul mandatului său Tel Aviv-ul să vadă în SUA un punct de sprijin. Prim-ministrul Israelului i-a mulțumit lui Trump pentru sprijinul oferit. Mai mult de 500.000 de evrei trăiesc în aproximativ 140 de așezări construite din 1967, ocupând Cisiordania și Ierusalimul de Est din Israel. Așezările sunt considerate ilegale conform dreptului internațional, deși Israelul contestă acest lucru. Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție, vineri, în care a declarat că stabilirea de așezări „nu are nici o valabilitate legală și constituie o încălcare flagrantă în conformitate cu dreptul internațional și un obstacol major în calea realizării soluției a două state și o pace justă, durabilă și cuprinzătoare”.

Ministrul de externe al Turciei a declarat miercuri că țara sa și Rusia cele două state au un plan pentru a opri ostilitățile armate din Siria, acolo unde cele două state sprijină tabere opuse, relatează BBC. Rusia – care a efectuat o campanie aeriană în sprijinul președintelui Bashar al-Assad – și Turcia au anunțat săptămâna trecută că au fost gata să pună capăt războiului. În dimineața de miercuri, agenția de presă Anadolu din Turcia a susținut, pe baza unei surse anonime, că cele două state „au convenit asupra unui plan pentru părțile aflate în conflict din Siria astfel încât să declare încetarea focului la nivel național”. Cavuslogu susține că ,, sunt două documente pregătite pentru soluția din Siria: unul este despre o rezoluție politică, iar celălalt pentru oprirea focului. Pot fi implementate oricând”. De asemenea, el a mai susținut și că opoziția din Siria nu ar fi de acord cu păstrarea funcției de președinte de către Assad ca parte a oricărui proces de tranziție politică.

Potrivit șefului sindicatului funcționarilor publici de rang înalt, Dave Penman, premierul Theresa May se luptă pentru a aduna suficient curaj politic pentru a recunoaște că vor exista anumite dificultăți în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din UE, citează The Guardian. Dave Penman susține că incapacitatea primului-ministru de a vorbi deschis despre acest proces poate duce la un punct de rupere în instituțiile guvernamentale din Whitehall. Acesta a mai afirmat și că ,, Lipsa de curaj a miniștrilor de a admite cât este de complexă problema Brexistului va fi un lucru ce va consuma timp prețios”. Faptul că nu se acordă suficientă importanță politicilor ce gravitează în jurul procesului de ieșire a Marii Britanii din UE, pot cauza probleme în politica internă și externă. Se consideră că miniștrii nu doresc să admită că acest proces va fi unul complex deoarece nu acționează bine din punct de vedere politic și nu doresc să facă alegeri greșite în jurul priorităților. Totodată, potrivit liderului sindical, acesta este de părare că ar trebui să se dea mai multă atenție Brexitului deoarece prezintă o complexitate ridicată și un punct de interes pentru toți cetățenii.

Un bărbat de origine tunisiană în vârstă de 40 de ani a fost reținut în legătură cu atacul ce a avut loc la Târgul de Crăciun din Berlin, potrivit BBC. Procurorii susțin că numărul lui de telefon a fost găsit în agenda lui Anis Amri, cel care a omorât 12 persoane prin deturnarea unui camion. Poliția a efectuat percheziții atât la domiciliul acestuia cât și la locul de muncă din zona Tempelhof din Berlin. Autoritățile susțin că până joi se va decide dacă va fi arestat. Amri a fost împușcat mortal de către un polițist din Milano. Între timp, autoritățile din Olanda spun că a fost foarte probabil Amri a fost reperat pe CCTV în stația de Nijmegen. Conform sursei citate, faptul că Amri a fost capabil să se deplaseze de la Berlin, în timp ce era obiectul unui mandat european de arestare a ridicat probleme de securitate.

Mass media rusă susține că cele două cutii neagre ale aparatului de zbor rusesc ce s-a prăbușit duminică în Marea Neagră au dezvăluit faptul că incidentul a fost cauzat de defectarea flapsurilor avionului, potrivit BBC. Aceste dispozitive care ajută la ridicarea în aer a unei aeronave nu s-au mișcat concomitent, prin urmare avionul a ajuns într-un unghi critic. De asemenea, din înregistrările cutiei negre, se observă că în ultimele momente piloții au sesizat problema cu care se confruntau. Descoperirile recente provin dintr-un fragment al unei conversații avută de către piloții avionului. O înregistrare dintre turnul de control și piloții aeronavei demonstra faptul că la momentul decolării nu erau nici un fel de probleme, pe parcursul zborului cei doi piloții fiind luați prin surprindere. Avionul s-a prăbușit la scurt timp după decolare în apropierea orașului Soci. Până la momentul actual, autoritățile au exclus posibilitatea ca atacurile teroriste să fi dus la nefericitul incident.

Fostul conducător militar din Uruguay Giorgio Alvarez a decedat la vârsta de 91 de ani, informează BBC. Oficialii statului uruguayan au spus că Alvarez, care a condus Uruguay în perioada 1981-1985, a murit de insuficiență cardiacă într-o închisoare Montevideo, unde a fost executa o pedeapsă cu 25 de ani pentru crime și încălcări ale drepturilor omului. Alvarez, care era cunoscut sub numele de „El Goyo”, a fost arestat în 2007 fiind acuzat de răpirea unor activiști politici. Un tribunal din Montevideo l-a găsit vinovat în 2009 de 37 de omucideri în perioada în care a servit ca șef al armatei în anii 1970 și mai târziu, în calitate de președinte al țării.

Trei senatori importanți din SUA au avertizat Kremlinul că s-ar putea confrunta cu sancțiuni asupra unei presupuse implicări a țării în alegerile prezidențiale ce au avut loc luna trecută, scrie BBC. Republicanii John McCain și Lindsey Graham și democratul Amy Klocuchar au susținut că inițiativa a avut susținere din partea partidelor din care aceștia fac parte. Momentan nu este clar ce ar putea implica aceste sancțiuni. Președintele ales Donald Trump a respins acuzațiile privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. Conform sursei citate,  Graham a declarat că ”sancțiunile propuse vor afecta Rusia puternic, în special pe președinte. 99% dintre senatori consideră că Rusia ar fi avut o implicare în cadrul acestor alegeri . Rusia încercă să distrugă democrația din întreaga lume”. Uniunea Europeană încă  sancționează Rusia pentru anexarea peninsulei Crimeea din 2014. Sancțiunile care vizează exportatorii de arme rusești, bănci și persoane fizice acuzate de insurgența pro-rusă în Ucraina au provocat dificultăți economice puternice în Rusia.

Despre PoliticALL

Vezi și

polonia veto lege justitie proteste varsovia lege si justitie

“The Polish Issue:” the citizens are arbitrating the fight between politics and justice, on the background of EU’s concerns

In the last days, the situation created by the changes in the Polish judicial system …