Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 27 ianuarie în lume – Turcia amenință că va înceta acordul cu UE privind migrația, Polonia comemorează 72 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, iar Trump și Putin vor conversa cu privire la sancțiunile impuse de SUA Rusiei

A fost 27 ianuarie în lume – Turcia amenință că va înceta acordul cu UE privind migrația, Polonia comemorează 72 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, iar Trump și Putin vor conversa cu privire la sancțiunile impuse de SUA Rusiei

Material realizat de Oana Teodorescu și Ana Rusu

Mexicul critică propunerea americanilor de a impune o taxă de 20% pentru toate importurile venite de la acest stat, transmite BBC. Această idee îi aparţine preşedintelui american, Donald Trump, care susţine faptul că zidul de la graniţa dintre Mexic şi Statele Unite trebuie plătit de către mexicani. Pe de altă parte, ministrul de externe al Mexicului, Luis Videgaray, este de părere că taxa de 20% reprezintă o scumpire a importurilor mexicane pe care tot americanii vor fi nevoiţi să o suporte, ajungând, astfel, să plătească tot aceştia construcţia zidului promis de liderul de la Casa Albă.

Turcia ameninţă ruperea tratatului privind migraţia, după ce Grecia a refuzat să extrădeze 8 ofiţeri militari turci înapoi la ei în ţară. Potrivit BBC, Curtea Supremă a Greciei a motivat această decizie invocând siguranţa ofiţerilor, întrucât consideră că aceştia nu ar putea avea parte de un proces echitabil în Turcia. De asemenea, ofiţerii se tem pentru viaţa lor, deoarece au fost acuzaţi că fac parte dintr-o grupare care a avut ca scop asasinarea preşedintelui turc, Recep Erdogan, cu prilejul loviturii de stat desfăşurate în Turcia în iulie 2016.

Mihail Gorbaciov avertizează că întreaga lume pare a se pregăti de un război, informează The Telegraph. Fostul lider sovietic atrage atenţia asupra tensiunilor privind armele nucleare şi insistă ca Donald Trump şi preşedintele rus, Vladimir Putin, să găsească modalităţi de colaborare pentru a reduce arsenalul nuclear la nivel global. În plus, Gorbaciov consideră că o rezoluţie din partea Consiliului de Securitate al O.N.U. ar fi oportună pentru a gestiona această situaţie, precum şi pentru a evita un conflict nuclear.

Rusia a anunţat că discuţiile privind situaţia din Siria, ce urmau să aibă loc la Geneva, vor fi amânate. Conform Al Jazeera, negocierile – sprijinite de Naţiunile Unite – erau planificate pentru data de 8 februarie, însă au fost amânate din cauza opoziţiei manifestate de anumiţi politicieni ruşi. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că discuţiile vor începe abia la sfârşitul lunii februarie, dar, deocamdată, nu a fost stabilită o dată oficială.

Cancelarul german Angela Merkel urmează să aibă prima întrevedere cu noul preşedinte american, Donald Trump, transmite Reuters. Întâlnirea este programată pentru sâmbătă şi ar avea ca subiect principal sancţiunile impuse Rusiei, ca urmare a intervenţiei acesteia în conflictul din Ucraina. Până în acest moment, nici întrevederea, nici obiectivele viitoarelor discuţii nu au fost confirmate oficial.

Vladimir Putin și Trump vor avea o convorbire telefonică legată de sancțiunile impuse în anul 2014 de Barack Obama asupra Rusiei, informează Reuters. Aceasta va reprezenta prima conversație oficială de când Trump a preluat mandatul la Casa Albă și va fi un prim pas spre îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre Rusia și SUA. În urma incidentelor din Ucraina, Rusia a fost considerată de Obama singurul vinovat pentru anexarea Crimeei, fapt pentru care aceasta a suferit mari pierderi economice. Astfel, Trump ia în calcul să revizuiască aceste sancțiuni, pentru a îmbunătăți relațiile cu Rusia.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost interogat a treia oară de autorități, timp de câteva ore, pentru presupuse fapte de corupţie, relatează Reuters. Acuzat că ar fi primit cadouri de lux din partea oamenilor de afaceri și că ar fi încercat să negocieze o relatare jurnalistică cu patronul unuia dintre cele mai importante publicații naţionale, Netanyahu alege să dezmintă orice fel de fraudă. Astfel, intrigat de această situație, prim-ministrul a declarat că: “Obiectivul este clar: căderea guvernului (…) pe care îl conduc şi toate mijloacele sunt bune’, a afirmat el. ‘Am o veste pentru voi: Voi conduce încă mulţi ani statul Israel’. Totuşi, Netanyahu este ameninţat de alte două dosare, dintre care unul vizează o importantă piaţă de achiziţie de submarine de război din Germania, relata în această săptămână Canalul 10.

Theresa May, primul lider străin primit la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump, a fost și primul lider străin care a ținut vreodată un discurs la întâlnirea anuală a republicanilor, în Philadelphia, informeaz[ BBC. Cu această ocazie, prim-ministrul a ținut să îl sfătuiască pe președintele american să nu aibă încredere în Vladimir Putin. „Când vine vorba de Rusia, este înțelept să ne amintim exemplul președintelui Reagan, care  în timpul negocierilor cu Mihail Gorbaciov – obișnuia să folosească axioma « încrede-te, dar verifică »”, a declarat Theresa May. Aceasta subliniază redescoperirea încrederii între SUA și Marea Britanie, vorbește de o „relație specială“ pe care o vor avea în viitor, scopul său fiind obținerea unei alianțe viguroase cu SUA, necesară după Brexit.

Angela Merkel şi Francois Hollande cer solidaritate în Uniunea Europeană contra lui Donald Trump şi a populismului, relatează El Pais. Cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei au evidenţiat necesitatea unei atitudini unite la nivelul Uniunii Europene, în contextul ascensiunii populismului şi ameninţărilor Administraţiei Donald Trump de abandonare a comerţului liber. Astfel, “Pe plan internaţional, observăm că lumea se schimbă în mod radical şi rapid; trebuie să facem faţă unor noi provocări. În acest context, soluţiile europene sunt preferabile soluţiilor naţionale”, a insistat Angela Merkel. Totodată, Hollande a precizat: “Că ameninţările la adresa Europei nu vin doar din afară. Vin şi din interior. Acest lucru înseamnă ascensiunea extremiştilor care utilizează factori externi pentru a provoca daune în interior”.

Polonia comemorează 72 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, informează El Pais. Premierul polonez, Beata Szydlo, a condus vineri actele de comemorare a 72 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945, de soldații Armatei Roșii. Sloganul acestei comemorări este “Timpul”, simbolizat printr-un ceas găsit în timpul lucărilor arheologice din 1967 și care a rămas uitat într-o magazie în ultimele decenii, alături de alte 16.000 de obiecte descoperite din timpul săpăturilor. “Timpul ne îndepărtează inevitabil de istoria de la Auschwitz, iar memoria presupune lupta noastră constantă împotriva trecerii timpului”, a declarat directorul muzeului Auschwitz, Piotr Cywinski. La 27 ianuarie 1945 armata sovietică a deschis porțile infernului la Auschwitz-Birkenau punând capăt calvarului a 7.000 de prizonieri rămași închiși după ce fuseseră abandonați de gardieni.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …