Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 27 februarie în lume – Noi dificultăți pentru administrația Trump, evenimente importante în desfășurarea conflictelor din Orientul Mijlociu, OMS anunță identificarea a 12 bacterii rezistente la antibiotice, iar SpaceX prima călătorie privată în spațiu în 2018
Sursa foto: Reuters / Mario Anzuoni

A fost 27 februarie în lume – Noi dificultăți pentru administrația Trump, evenimente importante în desfășurarea conflictelor din Orientul Mijlociu, OMS anunță identificarea a 12 bacterii rezistente la antibiotice, iar SpaceX prima călătorie privată în spațiu în 2018

Forțele armate irakiene au capturat un pod avariat peste râul Tigru din Mosul, care ar putea asigura mobilitatea unităților militare de-o parte și de alta a râului care împarte orașul în două, în timp ce mii de civili fug din zonele deținute în oraș de militanții Statului Islamic, informează Reuters. Forțele guvernamentale sprijinite de trupe americane au avansat în districtele populate din vestul orașului, ducând lupte de stradă și reușind să cucerească cel mai sudic pod al orașului. Odată reparat. podul poate să facă legătura cu întăriri și provizii aduse din estul orașului, punând o și mai mare presiune pe militanții ISIS cantonați în vestul orașului în care este estimat că se mai află circa 750.000 de civili. Dacă vor reuși să cucerească Mosulul, trupele irakiene și americane vor elimina aripa irakiană a autoproclamatului califat islamic anunțat de Abu Bakr al-Baghdadi, în 2014.

Grupările rebele din Siria, sprijinite de armata Turciei, s-au ciocnit cu forțele guvernamentale din apropierea orașului al-Bab, aflat în nordul țării, pe care rebelii reușiseră să-l captureze din mâinile militanților Statului Islamic, informează Reuters. Aceasta reprezintă a doua confruntare în ultima lună dintre cele două tabere, în condițiile în care atât rebelii, cât și trupele loiale președintelui Bashar al-Assad au dus campanii separate pentru alungarea Statului Islamic din zona orașului al-Bab. Grupările rebele reunite sub denumirea de Armata Liberă Siriană au deschis focul asupra trupelor guvernamentale care încercau să se apropie de orașul Tadef, aflat la 4 kilometri sud de al-Bab. Potrivit unui oficial al armatei ruse, care sprijină guvernul de la Damasc, cele două tabere au hotărât anterior că orașul Tadef repezintă linia de demarcație dintre teritoriile controlate de fiecare dintre tabere.

Candidatul nominalizat de președintele american Donald Trump pentru funcția de Secretar al Forțelor Navale, Philip Bilden, s-a retras din a fi luat în considerare pentru funcție, informează Reuters. Acesta este cel de-al doilea candidat pentru unul dintre serviciile armate americane care se retrage după nominalizare din cauza regulilor cu privire la situațiile care privesc conflictul de interese pentru demnitari. Anterior, Vincent Viola, alegerea lui Trump pentru a conduce destinele forțelor armate terestre, s-a retras la rândul său, iar situația actuală înseamnă că, practic, președintele Trump și secretarul pentru Apărare Jim Mattis nu au la îndemână niciun candidat pentru a coordona activitatea armatei și a forțelor navale. Bilden a declarat, într-un comunicat de presă că renunță la nominalizare deoarece nu se consideră ”capabil să îndeplinească sarcinile presupuse de această funcție fără consecințe nedorite pentru afacerile și investițiile familiale”.

Unul dintre partidele extremiste cu o ascensiune rapidă în ultimii ani și așteptat să performeze cu un scor-record la viitoarele alegeri parlamentare, formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD), se află în pragul unei crize majore chiar înaintea primului scrutin cu adevărat important din istoria partidului, relatează The Guardian. Un sondaj recent arată că AfD s-a ”prăbușit” în sondaje, după ce inițial acestea îl cotau la circa 15%, iar acum scorul partidului a scăzut sub 10%, ca urmare a criticilor aduse liderilor formațiunii pentru nereușita acestora de a gestiona crizele de imagine care lovesc AfD din cauza orientării sale de extrema dreapta. Astfel, afirmațiile recente ale unui membru de partid, Bjorn Hocke, care a declarat răspicat că ”germanii ar trebui să se întoarcă cu 180 de grade” față de cultura rememorării trecutului nazist, au afectat imaginea unui AfD care încearcă să se poziționeze drept o alternativă la politicile ”porților deschise” ale cancelarului Angela Merkel. Totodată, apariția socialistului Martin Schulz în cursa pentru alegerile parlamentare din septembrie a scăzut dramatic șansele extremiștilor de la AfD pentru un scor bun, deoarece alegătorii care vor să o ”pedepsească” pe Merkel au acum o soluție cu mult mai multe șanse de câștig decât irosirea votului pentru un partid minoritar.

Casa Albă a încercat încă o dată să controleze percepția publicului față de scandalul tot mai amplu cu privire la acuzațiile care se aduc apropiaților președintelui Donald Trump care i-ar fi contactat pe oficiali ruși ai serviciilor secrete în timpul campaniei electorale din 2016, susținând că FBI a dezavuat rapoartele cu privire la această investigație, scrie The Guardian. Mai mult, scandalul dă semne că este departe de a fi sub control, după ce un congresmen republican a cerut o anchetă independentă, mai mute comisii ale Congresului au extins investigațiile, iar Trump a amplificat războiul pe care-l poartă cu o parte a mass-media în ceea ce a apărut o tentativă de distragere a atenției. Administrația prezidențială însistă că FBI a considerat drept ”prostii” (în original ”bullshit”) acuzațiile aduse membrilor echipei de campanie a lui Trump de a fi fost în contact cu oficiali din Rusia, iar secretarul de presă de la Casa Albă, Sean Spicer, a subliniat că șeful staff-ului echipei prezidențiale Reince Preibus a cerut oficialilor FBI să dezmintă acuzațiile aduse în acest caz. Însă FBI a refuzat să facă acest lucru, ancheta continuă, iar singurul sâmbure de adevăr este că sintagma pe care Trump și apropiații săi pretind că ar fi fost folosită în mod oficial de FBI nu ar reprezenta de fapt decât o replică oferită pe marginea acestui subiect de către directorul adjunct al Biroului de Investigații Federale, Andrew McCabe, citat de oficiali anonimi ai administrației prezidențiale.

Doi lideri ai grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu au fost uciși în urma unor raiduri ale unor drone ale Statelor Unite ale Americii, informează mass-media internațională. Unul dintre cei mai importanți al-Qaida, Abu al-Khayr al-Masri, ginerele lui Osama bin Laden, a fost ucis în nord-vestul Siriei, potrivit unor lideri jihadiști, conform The Guardian. Al-Masri a fost ucis după ce o rachetă lansată de o dronă a lovit o mașină în care acesta se afla, decesul său reprezentând o adevărată lovitură pentru al-Qaida, al-Masri fiind atât liderul ideologic al grupării teroriste în Irak, Siria și Yemen, cât și numărul 2 în organizație și un apropiat al conducătorului al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. Totodată, mullahul Abdul Salam Akhund, unul dintre comandanții de rang înalt ai talibanilor din Afganistan, a fost ucis alături de alți opt talibani în timp ce se afla într-o călătorie într-un oraș din provincia Kunduz, scrie Al Jazeera. Akhund a fost la conducerea unei ofensive a talibanilor care a preluat pentru scurtă vreme controlul asupra orașului Kunduz în 2015 și a mai fost declarat mort cu alte ocazii de către oficialii afgani. De data aceasta, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat decesul comandantului grupării insurgente.

coreea de sud Hwang Kyo-ahn presedinte interimar suspendare scandal coruptiePartidele de opoziție din Coreea de Sud declară că urmăresc suspendarea președintelui interimar al țării, Hwang Kyo-ahn în urma deciziilor luate de acesta cu privire la un scandal de corupție care afectează Seulul de câteva luni, scrie BBC. Hwang Kyo-ahn, care este și premierul Coreei de Sud, a decis să nu extindă o investigație procurorilor speciali care o vizează pe predecesoarea sa, președintele suspendat Park Geun-hye. Aceasta așteaptă în prezent un verdict din partea Curții Constituționale în urma scandalului de corupție care a condus la suspendarea sa, însă tehnic vorbind ea este încă președinte, astfel că are în continuare imunitate. Însă ancheta extinsă care a rezultat în urma descoperirilor procurorilor se va încheia la 28 februarie, iar aceștia au cerut extinderea perioadei în care se pot ocupa de anchetă înainte ca aceasta să fie preluată de procurorii de stat, după ce scandalul a condus recent la arestarea moștenitorului concernului Samsung. În aceste condiții, președintele intermiar a anunțat că ”nu este în interesul țării” ca ancheta să continuie, atrăgând furia opoziției care a anunțat astfel că va demara procedura de suspendare și a lui Hwang Kyo-ahn.

Președintele SUA, Donald Trump, a propus o creștere cu 54 de miliarde $ a bugetului apărării, care reprezintă circa 9% față de suma alocată anul trecut, informează BBC. În propunerea liderului de la Casa Albă este prevăzută o scădere drastică asistenței internaționale și a bugetului pentru mediu, în timp ce programe precum cel de securitate socială sau Medicare au rămas deocamdată neatinse, în ciuda cererilor republicanilor pentru o reformă în acest sens. Propunerile finale pentru buget sunt așteptate până la jumătatea lunii martie, președintele american afirmând că plănuiește ca guvernarea să fie făcută ”astfel încât să facem mai multe cu mai puțin și să avem o administrație suplă și răspunzătoare”.

Autoritățile din Chile au fost nevoite să oprească accesul la apă curentă pentru cel puțin 4 milioane de locuitori ai capitalei Santiago după ce căderile masive de precipitații și alunecările de teren au contaminat apele râului Maripo, care este tototdată sursa principală de apă a orașului, informează BBC. Autoritățile au decis ca stația de epurare a apei să fie închisă până când apele râului se vor limpezi. Totodată, cel puțin trei persoane au murit, iar alte 19 sunt dispărute după ce apele mai multor râuri s-au revărsat, iar câteva poduri au fost luate de ape. Circa 400 de persoane au rămas izolate în zona muntoasă Cajon del Maipo, în timp ce echipe de intervenție de urgență au fost trimise pentru a reconecta zona izolată și de a distribui apă în toate zonele în care este nevoie.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut comunității internaționale să apere ”soluția a două state” într-o adresă formulată cu ocazia deschiderii celei de-a 34-a sesiunii a Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite, informează Al Jazeera. Abbas a declarat în fața reprezentanților statelor membre ale Consiliului că Israelul se îndreaptă spre ”o soluție a apertheidului” în Palestina, în condițiile în care autoritățile israeliene au votat recent asupra legalizării unor așezăminte exclusiv evreiești construite pe teritoriul Palestinei. Liderul Autorității Palestiniene a avertizat și asupra mutării ambasadelor din Israel la Ierusalim, țintind de fapt anunțul făcut de președintele SUA Donald Trump care a promis în timpul campaniei electorale că va muta ambasada SUA de la Tel Aviv în orașul divizat și disputat de cele două părți. ”Palestina va rămâne testul de turnesol al acestui consiliu, iar dacă acesta va fi unul reușit sau nu, acesta va avea o credibilitate crucială pentru sistemul drepturilor omului oriunde în lume”, a declarat Abbas.

oms bacterii rezistente antibioticeOrganizația Mondială a Sănătății a dat publicității o listă de 12 bacterii care reprezintă o amenințare majoră la sănătatea tuturor oamenilor deoarece au dezvoltat rezistență la antibiotice, informează The Guardian. Experții în sănătate au avertizat anterior că rezistența la medicamentele care sunt folosite pentru a lupta împotriva infecțiilor pot cauza o amenințare mai mare pentru umanitate decât cancerul. Dacă antibioticele își pierd eficiența, atunci proceduri medicale capitale, precum transplantul de organe, operațiile de cezariană sau chimioterapia ar putea deveni prea periculoase pentru a fi efectuate. Circa 700.000 de oameni mor anual din cauza rezistenței la medicamente și, dacă nu vor fi luate măsuri în acest sens, este estimat să se ajungă ca circa 10 milioane să își piardă viața anual din această cauză până în 2050. Lista întocmită de OMS reprezintă faptul că evidențierea celor 12 familii de bacterii rezistente la antibiotice reprezintă ”patogenii cu prioritate” care vor fi analizați pentru cercetarea în dezvoltarea unor noi tipuri de antibiotice.

Directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, a anunțat luni că două persoane care au plătit pentru o misiune privată în jurul lunii vor călători cel mai probabil în 2018 cu ajutorul rachetei Falcon Heavy, care încă nu a fost testată, scrie The Guardian. Musk a refuzat să spună numele celor care au achiziționat ceea ce ar putea fi prima excursie în spațiu, însă le-a spus reporterilor în cadrul unei conferințe de presă că aceștia se cunosc unul cu celălalt și sunt ”foarte serioși” în privința zborului în spațiu. Cei doi posibili viitori turiști în spațiu vor primi antrenamente adecvate și vor efectua teste fizice și de sănătate pe parcursul acestui an. Musk a declarat că misiunea care reprezintă o călătorie efectuată în jurul lunii va dura o săptămână și va presupune apropierea de suprafața satelitului Pământului, fără a aseleniza.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …