Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 24 martie în lume – Fostul lider egiptean Hosni Mubarak a fost eliberat la 6 ani după ce a fost înlăturat de la putere și judecat, Donald Trump suferă prima înfrângere majoră a mandatului său prezidențial, iar savanții propun tehnici de geoinginerie pentru combaterea schimbărilor climatice
După 6 ani de când a fost înlăturat de la putere și acuzat pentru abuz de putere și pentru rolul avut în reprimarea violentă a protestelor care au devenit cunoscute drept ”Primăvara Arabă”, fostul președinte egiptean Hosni Mubarak, în vârstă de 88 de ani, a fost eliberat din închisoare. Foto: Reuters

A fost 24 martie în lume – Fostul lider egiptean Hosni Mubarak a fost eliberat la 6 ani după ce a fost înlăturat de la putere și judecat, Donald Trump suferă prima înfrângere majoră a mandatului său prezidențial, iar savanții propun tehnici de geoinginerie pentru combaterea schimbărilor climatice

Material realizat de Ioana Vințeler și Iuliana Mihaela Dan

Curtea Penală Internațională a decis pentru prima dată acordarea unor despăgubiri materiale victimelor abolite de barbaria crimelor de război din Republica Democrată Congo, relatează Al Jazeera. Caracterul sângeros al anului 2003 în care liderul miliției congoleze Germain Katanga a sporit numărul crimelor împotriva umanității se dorește a fi reabilitat prin acordarea unor recompense substanțiale celor ce au avut de suferit în urma masacrului. Germain Katanga a fost acuzat de complicitate în cadrul unui atac etnic din Bogoro, o mică provincie din interiorul Republicii Democrate Congo. Conform investigatorilor, Katanga ar fi aprovizionat forțele militare cu armament folosit pentru uciderea a peste 200 de persoane. Aproximativ 297 de victime au primit despăgubiri materiale până în acest moment, iar Curtea Penală Internațională estimează necesitatea unor fonduri suplimentare pentru a putea acoperi întregile costuri. Despăgubirile colective menite a ajuta comunitatea vizează solidificarea sistemului educațional, lărgirea posibilităților oferite de piața muncii precum și oferirea unui sprijin de ordin psihologic. „Ar putea readuce perspectiva unei redresări stabile. Regimul constituțional ce încearcă reabilitarea daunelor nu are un precedent real. Nu e știință. E de fapt încercarea de a estima amploarea daunelor ”, a afirmat Pieter de Baan, directorul unei organizații de fonduri pentru victime.

Fostul președinte egiptean, Hosni Mubarak, a fost eliberat după 6 ani de detenție, notează Reuters. După 3 decenii în care a dominat teritoriul Egiptului, Mubarak a fost găsit vinovat în numeroase cazuri de corupție și crimă. Acesta a fost arestat inițial în luna aprilie a anului 2011, la nici două luni după ce a părăsit oficiul prezidențial. Timp de 6 ani, Mubarak a fost ținut captiv în închisori și spitale militare supravegheate atent de forțele de ordine. Decizia de a-l elibera de acuzațiile grave de crimă și corupție a mobilizat vocea colectivă care afirmă că vechile alianțe mârșave din jurul autorității lui Mubarak încep să dobândească din nou influență. Conform avocatului lui Mubarak, acesta s-ar afla acum în Heliopolis, un cartier de lux unde se află palatul acestuia. Mulți egipteni care au trăit sub stăpânirea lui Mubarak au afirmat că acea perioadă a fost una a stagnării, a autocrației și a capitalismului. Detronarea acestuia a catapultat mii de speranțe în rândul cetățenilor, speranțe ce vizau construirea unei noi ere democratice în care sceptrul se afla în mâna justiției sociale. Eliberarea acestuia a spulberat speranțele democratice colective, întrucât alianțele ce-l sprijină pe Mubarak au reușit să acapareze influența prin intermediul violenței.

Imaginile obținute prin satelit lansează ipoteza pregătirii unui nou test nuclear de către Coreea de Nord, relatează CNN. Oficialii au observat enorm de multă agitație în preajma locului în care sunt de obicei lansate testele nucleare. După săptămâni în care zeci de echipamente au fost transportate în zonă, pregătirile s-au oprit brusc. Acest semnal demonstrează faptul că pregătirile pentru lansare au fost deja terminate, fapt ce indică apropierea iminentă a unei noi lansări. „Coreea de Nord este gata să lanseze testul nuclear doar atunci când liderul suprem va decide asta”, a declarat Lee Duk-haeng, purtător de cuvânt sud-coreean.

Oamenii de știință propun tehnicile geoingineriei pentru atenuarea schimbărilor climatice, informează The Guardian. Proiectul lansat de Universitatea Harvard presupune injectarea de particule de sulfat în atmosferă pentru a reflecta lumina soarelui cu scopul de a reduce efectele încălzirii globale. Această metodă propusă de geoinginerie s-a dovedit a fi revoluționară, dar eficacitatea acesteia depinde de continuarea ei fără întreruperi. Dacă timp de 25 de ani această metodă este folosită fără oprire, urmând mai apoi o lungă perioadă în care aerosolii pe bază de sulfat nu mai sunt injectați în stratosferă se estimează o rată a creșterii temperaturii cu 4°C în următoarele decenii. „Dacă transferi căldură în stratosferă, șansele de reușită depind de cât de multă apă e transportată din troposferă în stratosferă, iar întrebarea ce survine e cât de complex e efectul de domino amplificat de tot felul de consecințe? Tot ceea ce putem face pentru a cuantifica acest lucru este de a debuta cu studiile de laborator care să ne ajută să înțelegem proprietățile relevante ale aerosolilor”, a declarat Frank Keutsch, profesorul de științe atmosferice de la Harvard care conduce experimentul.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu candidatul francez de extremă dreapta al alegreilor prezidențiale din Franța ,Marine Le Pen la Moscova, care a declarat că aceasta reprezintă un ,,element de creștere rapidă” a politicii europene, relatează BBC. Putin a apărat întâlnirea –  un triumf pentru Le Pen – susținând că el nu caută să influențeze alegerea Franței. Le Pen a câștigat un sprijin mare în Franța, dar opiniile sale extreme au descurajat liderii străini. Rusia a fost acuzată că a fost implicate în alegerile prezidențiale din SUA  susținându-l pe Donald Trump. Putin a declarat ,, Bineînțeles că știu că, campania electorală din Franța este în curs de desfășurare. Noi nu vrem să influențăm evenimentele în nici un fel, dar ne rezervăm dreptul de a vorbi cu reprezentanții forțelor politice ai tuturor țărilor “.Le Pen, liderul Frontului National (FN), a solicitat, în timpul vizitei sale la Moscova, ca Uniunea Europeană să ridice sancțiunile  împotriva Rusiei, susținând că acestea sunt „contraproductive“. Aceasta a declarat că ,,restrictionarea parlamentarilor de a vorbi unul cu celălalt aceștia lucrând împreună este o încălcare a drepturilor democratice.” Ea a mai declarat că Rusia și Franța ar trebui să lucreze împreună pentru a salva lumea de globalism și de fundamentalismului islamic.

Președintele american Donald Trump a suferit o înfrângere majoră după ce una dintre principalele sale promisiuni din campania electorală de anul trecut – anularea și înlocuirea legii asigurărilor medicale, cunoscută drept ”Obamacare”, nu a mai putut avea loc după ce noua reformă propusă de liderul de la Casa Albă a fost retrasă din Congres pentru că nu a reușit să obțină suficient sprijin pentru a fi votată, scrie BBC. Deși dețin majoritatea în ambele camere ale Congresului (Camera Reprezentanților și Senat), republicanii nu au sprijinit în bloc reforma asigurărilor medicale, fiind estimat că un număr între 28 și 35 de republicani s-au opus acesteia, astfel că după ce Democrații au anunțat că o resping în bloc, atât președintele Donald Trump, cât și liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Paul Ryan, au convenit să o retragă pentru a evita o înfrângere și mai usturătoare în caz că ar fi supus-o la vot.

Președintele Comisei Europene, Jean-Claude Junker, a declarat că Brexitul este un eșec și o tragedie și a promis că Bruxelles-ul se va ”apropia” în negocierea retragerii Marii Britanii astfel încât aceasta să se desfășoare într-un mod „prietenos“ și „echitabil“, dar a avertizat că instituțiile europene nu au fost „naive“ în acest process, relatează The Independent. El a confirmat faptul că Marea Britanie va trebui să prezinte un proiect de lege pentru a părăsi UE, dar a insistat că acest lucru nu a reprezentat o „pedeapsă“, ci pur și simplu rezolvarea angajamentelor făcute. El nu a pus o cifră pe proiectul de lege, ale cărui rapoarte sugerează  că s-ar putea ridica la circa 60 de miliarde € (£ 52 miliarde), pentru a acoperi datoriile pentru proiectele prin care Marea Britanie anterior, în calitatea sa de mebru,  a convenit că va ajuta fondul de pensii pentru funcționarii UE. Juncker a declarat că : „Va fi un proiect de lege care să reflecte fostele angajamentele asumate de guvernul britanic și de către Parlamentul britanic și nu vor fi sancțiuni, pedepse, sau alte lucrui similare”. Fiind întrebat cum se siminte în lșegătură cu Brexitul, acesta a declarat că acesta a fost un eșec și o tragedie. Juncker a clarificat faptul că pune mare prioritate pe protejarea statutului celor trei milioane de cetățeni UE cu reședința în Marea Britanie și un milion de britanici care trăiesc pe continent.

Președintele Iranian, Hassan Rouhani, va conduce o delegație iraniană pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin, în timpul unui summit de două zile la Moscova, începând de luni, relatează Washington Times. Esmaeili Parviz, coordonatorul șef al departamentului pentru comunicare și informație a declarat că Rouhani a plecat  din Teheran spre Moscova, vineri, unde va avea întâlniri cu Putin și alți înalți oficiali ruși. În timpul summitului de două zile, liderii mondiali vor discuta despre probleme bilaterale, regionale și internaționale, dar și despre finalizarea acordurilor bilaterale pentru a susține cooperarea în sectoarele juridice și judiciare, drumurilor și dezvoltării urbane, tehnologiei și comunicațiilor, energiei și sportului.  Pe lângă proiectele economice și dezvoltarea reciprocă, Rouhani și Putin, au planificat să discute modalități de promovare a stabilității și securității regionale și lupta împotriva terorismului în Afganistan, Siria și în alte părți din întreaga lume. Întâlnirea de luni  reprezenta a 8-a întâlnire dintre Rouhani și  omologul său rus, din ultimii patru ani. Ea are loc deoarece Teheranul și Moscova sunt gardineii negocierilor de pace, pentru a pune capăt celor șase ani de război civil sirian. Oficialii ruși, iranieni și turci se întâlnesc cu reprezentanți ai regimului președintelui sirian Bashar Assad la Geneva pentru discuții în această săptămână. Marți, reprezentantul adjunct special al Organizației Națiunilor Unite pentru Siria, Ramzy Ramzy s-a întâlnit cu reprezentanți ai regimului Assad. El va purta discuții informale cu oficiali din opoziție în cursul summit-ului de la Geneva.

Organizația Națiunilor Unite a decalarat vineri că Israelul nu a luat nicio măsură pentru a opri construcția ilegală de clădiri de pe teritoriile palestiniene ocupate așa cum a cerut Consiliul de Securitate, relatează Al Jazeera. În primul  raport al consiliului cu privire la punerea în aplicare a unei rezoluții adoptată în decembrie, reprezentantul ONU în Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov a declarat, vineri, că Israelul a autorizat în schimb „o rată ridicată“ de extinderi a construcțiilor care duce la încălcarea dreptului internațional. Acesta a declarat că ”rezoluția solicită Israelului să ia măsuri pentru a înceta toate activitățile din teritoriul palestinian ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est, iar astfel de pași nu au fost urmați în perioada raportată”. Reprezentantul Palestinian ONU, Riyad Mansour a spus: „Așezări trebuie să fie oprite, nu numai pentru că sunt ilegale, dar ele sunt principalul obstacol în calea soluției pentru cele două state“.Rezoluția 2334, care a reafirmat pozițiile de lungă durată ale comunității internaționale, a fost adoptată cu 14 de voturi, iar SUA s-a abținut să voteze. Așezările israeliene sunt văzute ca un obstacol major pentru eforturile de pace deoarece  acestea sunt construite pe terenul palestinienilor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …