Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 24 februarie în lume: China respinge reînnoirea presiunilor asupra Coreei de Nord, au fost proteste în Bangladesh și Africa de Sud iar Donald Trump a lansat un nou atac la adresa FBI

A fost 24 februarie în lume: China respinge reînnoirea presiunilor asupra Coreei de Nord, au fost proteste în Bangladesh și Africa de Sud iar Donald Trump a lansat un nou atac la adresa FBI

Material realizat de Alexandra Leca și Iuliana Mihaela Dan

China respinge reînnoirea presiunilor asupra Coreei de Nord cerută de către președintele SUA, Donald Trump, afirmând că miezul problemei a fost o dispută între Washington și Phenian, relatează Reuters. Statele Unite au cerut Chinei, principalul partener comercial al Coreei de Nord, să menţină presiunea asupra acestei ţări, pentru a o determina să reia negocierile în vederea respectării deciziilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Trump declară pentru Reuters, într-un interviu acordat joi, că Beijing ar putea rezolva provocarea națională de securitate reprezentată de Coreea de Nord, „foarte ușor dacă doresc acest lucru”, punând presiune pe China pentru a exercita o influență mai mare pentru a ține în frâu acțiunile din ce în ce mai războinice ale Phenianului. Phenianul a testat ultima oară o rachetă balistică cu rază medie de acţiune în februarie. A fost prima sfidare a comunităţii internaţionale de la începerea mandatului preşedintelui american Donald Trump, pe 20 ianuarie, notează agenţia de presă citată. Ministrul chinez al comerțului a anunțat suspendarea tuturor importurilor de cărbune din Coreea de Nord. Embargoul va fi aplicat până la sfârșitul anului. Mass-media nord-coreeană a emis un reproș la adresa Chinei, spunând că principalul său susținător diplomatic acționează la dorințele Statelor Unite pentru stoparea importurilor de cărbune.

Cu ajutorul forțelor de securitate irakiene ale SUA, Irakul a atacat orașul Mosul  și a avansat rapid în partea de vest a orașului, la o zi după lansarea unor atacuri pe mai multe fronturi împotriva ultimului bastion principal al jihadiștilor în oraș, informează Reuters. Trupele au recucerit aeroportul din Mosul, joi, o victorie importantă pentru a pune capăt controlul islamiștilor pe teritoriul Irakului. „Anunțăm începutul unei noi faze a operațiunii, venim la Nineveh pentru a elibera partea de vest a Mosulului”, a declarat premierul irakian, Haider al-Abadi, referindu-se la provincia în care se află orașul. Forțele guvernamentale au recucerit luna trecută estul orașului, ultima pradă importantă a ISIS în Irak. Partea de vest, însă, cu străzi înguste și șerpuite, s-a dovedit o provocare mai mare. Comandanții irakieni se așteaptă ca bătălia din vestul Mosul să fie mai dificilă decât cea din est și din zona fiind mai dens populate și incluzând cartiere considerate pro-ISIS. Forţele irakiene speră să folosească aeroportul ca platformă de lansare în cadrul propriilor ofensive.

Germania informează că a primit 136 de cereri de azil de la cetățeni turci care dețin pașapoarte diplomatice de la tentativa de lovitură de stat din iulie împotriva președintelui turc, Yayyip Erdogan, precizează BBC. Guvernul de la Ankara a declanşat o amplă campanie de urmărie a persoanelor suspectate de legături cu clericul Gulen, acuzat că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia. Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne, Johannes Dimroth, a declarat că deoarece statutul diplomatic nu este în mod normal obligatoriu să fie specificat în cadrul procesului de aplicare pentru azil, este posibil ca numărul diplomaților să fie chiar mai mare. Turcia a cerut Germaniei să nu acorde azil ofițerilor militari, dar, în Grecia, încă doi soldați turci au solicitat azil. Luna trecută, un tribunal din Grecia a respins cererea Turciei de a extrăda alți opt soldați turci care au fugit după tentativa de lovitură de stat. Ministerul de Interne german și Oficiul pentru Migranți și Refugiați au afirmat că aceste solicitări sunt studiate la fel ca orice altă cerere de azi.

Donald Trump a lansat un nou atac asupra FBI-ului, susținând că au fost furnizate informații clasificate către mass-media, care ar putea avea un „efect devastator” asupra SUA, relatează The Independent. Trump a scris pe Twitter că cei din FBI nu reușesc să pună capăt scurgerilor de informații cu caracter secret și să împiedice apariția lor în presă. “FBI este complet incapabil să îi oprească pe cei care au divulgat informații cu implicații asupra securității naționale și care sunt infiltrați de mai mulți ani în guvernul nostru. Cei de la FBI nu pot nici măcar să îi depisteze pe oamenii lor care au divulgat informații. Informațiile secrete ajung în mass-media și efectul asupra SUA ar putea fi devastator“, declară acesta în mesajul postat.  Șeful de cabinet al lui Donald Trump, Rince Priebus, a apelat personal la directorul adjunct al FBI, Andrew McCabe, și a cerut ca biroul federal să conteste public informațiile publicate săptămâna trecută de New York Times despre contactele dintre membri importanți ai echipei de campanie a lui Trump și agenții ruși.

Mii de susținători ai unui grup islamist conservator, au protestat în Bangaldesh împotriva  unei statui a Zeiței Dreptății care a fost ridicată în fața instanței supreme, relatează BBC. Scopul protestului din capitala Dhaka a fost acela de a muta statuia din locul respectiv. Protestatarii susțin că statuia, o reprezintă pe zeița greacă  Themis, purtând un sari iar acest lucru este împotriva valorilor islamice. Protestul relevă încă odată diferențele care există între  valorile conservatoare islamice și cele liberale din Bangladesh. Susținătorii grupului islamic, Hefazat-e-Islam, s-au adunat în fața moscheii Baitul Mokarram, după rugăciunile de vineri, purtând cu ei pancarte și scandând că vor avea loc proteste în toată țara dacă statuia nu va fi mutată de acolo. Manifestanții susțin că statuia, care o înfățișează pe zeița dreptății, ce ține în mâinile ei sabia și balanța justiției, ridică la idolatrie. Există o creștere a tensiunii sociale și politice  din Bangladesh  produsă între conservatorii islamici și vocile mai moderate seculare care doresc să apere pluralismul și libertatea de exprimare.

Autoritățile din Malaezia susțin că, Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului Coreei de Nord, a fost ucis de către un agent extrem de toxic ce  afectează nervii, relatează BBC. Kim a decedat săptămâna trecută, după ce a fost acostat de către două femei într-o sală de check-in în aeroportul din Kuala Lumpur. Raportul toxicologic din Malaezia indică faptul că acesta a fost atacat cu o substanță XV, care distruge nervii. Substanța în cauză a fost clasificată de către Organizația Națiunilor Unite ca fiind o armă de distrugere în masă. Există o suspiciune larg răspândită conform căreia Coreea de Nord a stat în spatele acestui atac, acuzație pe care țara în cauză o neagă cu înverșunare. Ea a răspuns într-un mod agresiv la insistența Malaeziei în ceea ce privește efectuarea unei examinări post-mortem, acuzând statul de faptul că ar avea ,,scopuri sinistre”. Șeful poliției din Malaezia, Khalid Abu Bakar a declarat în decursul zilei de vineri ca prezența agentului care afectează nervii a fost detectată pe tampoane ce au prelevat probe de pe fața si de pe ochii lui Kim. De asemenea, el a adăugat că una dintre femeile care au interacționat  cu  decedatul, pe data de 13 februarie s-a îmbolnăvit prezentând stări de vomă

Prim-ministrul Suediei, Stefan Lofven, a declarat că dorește să reducă aportul de muncitori străini pentru a oferi mai multe locuri de muncă șomerilor și refugiaților care au fugit din zonele afectate în ultimii ani, relatează Aljazeera.  În 2016, Suedia a acordat permise de muncă pentru mai mult de 12.000 de persoane  ce proveneau din țări din afara UE. Această cifră include în jur de 4.000 de locuri de muncă precum spălători de vase, bucătari, chelneri și mecanici în funcție de consiliul de migrări suedez. Lofven  a declarat vineri la Stockholm, vineri că ,,Locurile de muncă ce necesită puțină educație, vor fi  mai întâi ocupate de șomerii care sunt cetățeni suedezi”. De asemenea, acesta a adăugat că „Este rezonabil ca noi sa avem locuri de muncă ce constau în spălători de vase și angajați de restaurant, când avem oameni capabili care au sosit aici, refugiași fiind”. Comentariile sale au venit prezentând programul Social Democraților, pentru un congres de partid ce va avea loc în aprilie, când se vor pune bazele campaniei pentru alegerile din 2018. Prim-ministrul a declarat că au existat 100.000 de locuri de muncă disponibile și de 3 ori mai multe persoane fără loc de muncă în Suedia.

Liderii mexicani au avut o dispută cu omologii lor americani în decursul zilei de joi în ceea ce privește noile politici de imigrare ale președintelui Donald Trump. Aceștia au folosit întâlnirea  pentru a își prezenta nemulțumirea si pentru a cere SUA să nu mărească numărul celor deportați în Mexic, relatează Washington Times. Liderii americani, secretarul de stat Rex W. Tillerson și Secretarul de securitate internă John F.Kelly au luat la cunoștință  plângerea și au promis că o să lucreze cu Mexicul în ceea ce privește problema deportărilor în masă din interiorul Statelor Unite. Kelly a făcut eforturi pentru a exclude posibila utilizare a forțelor militare în problema imigranților și a respins rapoartele de săptămâna trecută făcute de către Garda Națională. Acesta a declarat ,, Ascultați acest lucru : Nu vom folosi forța militară în cadrul operațiunilor de imigrare.  După o zi de la întrevedere, ambele părți au declarat că discuțiile au fost productive și cordiale dar cuvintele încurajatoare nu au putut ascunde diviziunile profunde care au apărut asupra politicii comerciale și asupra celei de imigrare ale administrației Trump.

Poliția sud-africană a tras cu gloanțe de cauciuc, grenade și gaze lacrimogene la un miting din Petronia organizat contra străinilor,  pentru a rupe ciocnirile între protestatarii locali și imigranți, relatează Al Jazeera. Sute de protestatari au mărșăluit spre ministerul de externe vineri, cerând deportarea străinilor, pretinzând că aceștia le-au ocupat locurile de muncă.  Pe post de local transmisiune a fost postat un video în care un străin a fost auzit strigând ,,noi nu urâm pe nimeni, noi nu urâm pe nimeni”. Autoritățile au încercat să calmeze protestatarii, unii dintre ei fiind înarmați cu bâte și țevi dar nu și pe străinii care s-au adunat pentru a își exprima îngrijorarea  cu privire la atacurile recente. Reporterul Al Jazeera a declarat că ,,A existat o confruntare între 100 de protestatari și 100 de cetățeni predominant somalezi care au ieșit pe străzi care susțineau că iși apără casele, familiile și întreprinderile”. Rata șomajului în Africa de Sud este în prezent de peste 25%. În timp ce unii străini sunt blamați pentru că au furat locurile de muncă, alții sunt acuzați că au comis crime precum traficul de droguri. Principalul grup din spatele protestelor de vineri, Mamelodi, care îi privește pe rezidenți, a  fost pașnic însă poliția a declarat că un alt grup de oameni din partea Atteridgeville, care se află la vest de Pretoria ,,au blocat drumurile, au ars anvelopele și au aruncat cu pietre”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 9 aprilie în lume – Oficialii Curții Supreme din Arizona au reintrodus interdicția avorturilor în temeiul unei legi din secolul al XIX-lea, Oficialii din Turcia au restricționat exporturile a 54 de produse către Israel până la încetarea focului din Gaza, Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că statul nu va bloca nici o vânzare de arme către Israel

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Fostul președinte al Africii de Sud, …