Home / A fost azi în lume / A fost 22 iunie în lume – NATO sprijină pe ultima sută de metri rămânerea Marii Britanii în UE, Iordania își închide granițele cu Siria și Irak, iar în Venezuela produsele alimentare sunt distribuite sub pază armată

A fost 22 iunie în lume – NATO sprijină pe ultima sută de metri rămânerea Marii Britanii în UE, Iordania își închide granițele cu Siria și Irak, iar în Venezuela produsele alimentare sunt distribuite sub pază armată

Material realizat de Cristina-Florentina Dincă și Roxana Zafiu

TITLURILE ZILEI

Guvernul columbian a acceptat încheierea unui armistițiu bilateral cu rebelii FARC care ar putea conduce la semnarea unui acord de pace istoric, informează AL Jazeera. Părțile implicate în conflict au emis miercuri un comunicat în capitala Cubei, Havana. Discuțiile privind semnarea unui acord de pace au început încă din noiembrie 2012. În războiul civil columbian, purtat între guvern și Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC), se estimează că un număr de 20.000 de oameni și-au pierdut viața, iar aproape cinci milioane au fost strămutați timp de o jumătate de secol. FARC a negociat cu guvernul în trei ocazii anterioare și de fiecare dată demersurile s-au încheiat cu un eșec.

Secretarul General al NATO a declarat în ajunul referendumului din Regatul Unit că rolul Marii Britanii este crucial pentru combaterea terorismului și a migrației ilegale, informează The Guardian. În cadrul interviului pentru agenția de presă britanică, Stoltenberg a avertizat că „fragmentarea Europei” va agrava „instabilitatea și lipsa de predictibilitate în regiune”. Intrevenția lui vine în ziua frenetică care marchează finalul campaniei dinaintea votului de joi. Mulți oficiali NATO sunt îngrijorați de ceea ce ei consideră a fi cele mai mari amenințări la adresa securității europene: Statul Islamic și o Rusie agresivă, ambele având drept obiectiv strategic fragmentarea Europei. Regatul Unit este considerat drept cel mai mare furnizor de forță între aliații europeni și un susținător puternic al cooperării transatlantice și al cooperării NATO-UE. „Marea Britanie este un fel de punte de legătură între UE și NATO, percum și o punte de legătură între Europa și Statele Unite ale Americii”, a declarat Jens Stoltenberg.

India a lansat cu succes o rachetă care transportă un număr record de 20 de sateliți, informeză Al Jazeera. Racheta poartă cel mai mare număr de sateliți și este singura de acest fel lansată de India și a treia cea mai mare din istorie. Ea a fost lansată miercuri de pe portul spațial Sriharikota. Cei mai mulți dintre sateliți vor intra pe orbită pentru a observa și a măsura atmosfera Pământului, în timp ce unul dintre ei este întrebuințat pentru a oferi servicii operatorilor de radio. Prim-ministrul indian, Narendra Modi, cunoscut pentru ambițiile sale cu privire la dezvoltarea programului de cercetare spațială al Indiei, a descris lansarea ca fiind „o realizare monumentală” pentru Organizația de Cercetare Spațială Indiană (ISRO). În 2008, India a lansat zece sateliți pe o rachetă stabilind astfel un record mondial, care a fost mai târziu depășit de către Statele Unite și Rusia. În 2013, ISRO a trimis pe Marte o rachetă fără pilot, la un cost de 73 de milioane de dolari, în timp misiunea Maven Mars a agenției spațiale NASA a avut un cost de 671 de milioane de dolari. Misiunea a reprezentat o mândrie pentru India care a învins astfel rivalul China, devenind prima țară din Asia care a ajuns pe Planeta Roșie. India este în concurență cu alți actori intrenaționali pentru o cotă mai mare din piața de lansare comercială și este cunoscută pentru programul său spațial low-cost.

congo presedinte jean pierre bembaJean-Pierre Bemba, fostul vice-președinte al Republicii Democratice Congo, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru faptele de jaf și viol comise de trupele sale, devenind astfel cel mai înalt oficial condamnat vreodată de o instanță penală intrenațională, informează The Guardian. Condamnarea lui Bemba marchează un punct de cotitură critic pentru miile de victime ale campaniei orchestrate de acesta în perioada 2002-2003. Condamnarea a fost primul verdict al Tribunalului Penal Internațional de a recunoaște violul drept armă de război și de a angaja doctrina responsabilității comenzii prin care liderii se fac responsabili de crimele subordonaților. Această condamnare reprezintă un demers important pentru justiția penală internațională. Bemba a fost găsit vinovat în luna martie pentru cinci acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise de către armata sa privată, Mișcarea de Eliberare Congoleză (MLC), trimisă în țara vecină, Republica Centrafricană, din actombrie 2002 până în martie 2003, să pună capăt unei lovituri de stat. Bemba, care în 2002 a devenit unul dintre cei patru vicepreședinți ai Republicii Democratice Congo în urma unui acord de pace intermedit de Africa de Sud, care a pus capăt sângerosului război civil , a fost găsit responsabil, în calitate de comandant militar al MLC pentru crime și violuri pe scară largă, în timpul loviturii de stat împotriva președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Félix Patassé.

Investigațiile Națiunilor Unite au scos la iveală eșecul organizației de a proteja civilii în timpul unui atac asupra orașului Malakal din Sudanul de Sud care a avut loc la începutul acestui an, informează Al Jazeera. În februarie, zona din Malakal, protejată de ONU, în care se aflau 48.000 de civili a fost atacată de oameni care purtau uniformele armatei Sudanului de Sud. Aproximativ 40 de persoane au murit în urma atacului și alte 20.000 și-au pierdut casele, arse și distruse de atacatori. Sudanul de Sud se află în război civil încă din decembrie 2013 după ce președintele Salva Kiir și-a acuzat fostul adjunct , Riek Machar, de punerea la cale a unei lovituri de stat. O anchetă confidențială care analizeaă răspunsul forțelor de menținere a păcii în timpul atacului relevă faptul că trupelor le-a lipsit „un mod de gândire proactiv cu privire la protecția civililor” și „ confizie în ceea ce privește comanda și controlul și lipsă de coordonare”.

Iordania a declarat că regiunile sale de frontieră cu Siria și Irak vor fi închise după ce un atentat sinucigaș, care a avut loc marți a ucis șase soldați, relatează BBC. Nu este clar cine a organizat atacul, care a fost lansat de pe teritoriul sirian în aproapiere de o tabară de refugiați. Guvernul iordanian susține faptul că nu va mai construi niciun lagăr de refugiați, iar dintre cele existente niciunul nu va fi extins. În memoria victimelor, oamenii au aprins lumânări în capitala Amman. Atacul de marți este primul din Iordania de când a izbucnit conflictul din Siria în 2011, fiind realizat cu un camion încărcat cu explozibil care a trecut cu viteză mare granița din Siria și a sărit în aer lângă un post militar iordanian. Iordania face parte din coaliția condusă de SUA care luptă contra Statului islamic din Siria și Irak. Ministrul Iordaniei, Mohammed Momani, susține că au existat avertismente de luni de zile că militanții, inclusiv membrii IS, se ascund printre sirieni, astfel a decis să blocheze frontierele. Agențiile internaționale avertizează că suspendarea tuturor ajutoarelor umanitare în zona Iordaniei ar putea pune viața refugiaților în pericol. Rukban este trecerea prin care refugiații fug de violențele din Siria și Irak, intrând în Iordania. Mohammed Momani a declarat că ajutorul umanitar oferit de organizații internaționale va fi verificat de către forțele armate la punctul de trecere. Iordania este una dintre cele mai mari țări care găzduiește refugiați sirieni în jur de 600.000.

coreea de nord lansare racheteCoreea de Nord a efectuat noi teste cu rachete miercuri dimineață, pe coasta sa din est, potrivit CNN. Ambele sunt considerate a fi de tipul Musudan, rachete cu rază medie, acestea au fost trase din orașul port nord-coreean Wonsan, a spus Dave Benham, purtătorul de cuvânt al Comandamentului din Pacific. Conform rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, orice lansări care implică tehnologia rachetelor balistice constituie o încălcare a tratatului și ,,credem că acest lucru este în mod clar o provocare față de noi”. Coreea de Nord a realizat cel puțin patru încercări în acest an pentru a testa acest tip de rachete. Ambele rachete au zburat peste Marea Japoniei, cunoscută sub numele de Marea de Est. Benham a declarat că lansarea acestor rachete nu reprezintă o amenințare pentru America de Nord. Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a spus că țara sa nu ar putea ,, niciodată ierta” testul, deoarece este o încălcare a rezoluțiilor ONU. Ministrul Apărării din Japonia, Gen Nakatani, a declarat reporterilor că prima lansare a rachetelor nu a afectat securitatea țării, dar el a cerut întâlniri imediate pentru a lua toate măsurile pentru a proteja Japonia. El a făcut aceste comentarii înainte de a doua lansare a rachetelor, prima având loc la 05:58 ora locală. După aproximativ două ore, Coreea de Nord a tras a doua rachetă la 08:05, ora locală.

Statele Unite ale Americii a sfătuit Coreea de Nord să oprească testele de rachete balistice și a spus că este doar consolidată hotărârea Comunității Internaționale. Statele Unite ale Americii a declarat că va apăra aliații săi, Coreea de Sud și Japonia. Coreea de Nord a încercat fără succes de patru ori în acest an să lanseze Musudan, care ar avea o rază de 2.500 la 4.000 de kilometri. Racheta ar putea ajunge în Coreea de Sud şi Japonia şi chiar în Insula Guam, unde se află o bază americană. Coreea de Nord a încercat al patrulea test în luna mai, dar a explodat după ce a zburat timp de aproximativ două până la trei secunde, potrivit oficialilor apărării SUA. La sfârșitul lunii aprilie, un test de rachete Musudan nu a reușit, iar la mijlocul lunii aprilie la aniversarea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung, a fost lansată o altă rachetă Musudan care s-a încheiat cu un eșec. În pofida eşecurilor repetate, persistenţa Phenianului în testarea rachetelor cu rază medie îngrijorează Washingtonul, Japonia şi Coreea de Sud.

Chiar și The Sun, unul dintre cele mai anti-europene tabloide, susține că majoritatea scoțiană va vota pentru a rămâne în Uniunea Europeană, relatează Le Monde. Sondajele de opinie precizează faptul că majoritatea scoțienilor (53% la 66%) din nordul Irlandei și, într-o măsură mai mică, cei din Țara Galilor sunt pro-europeni, nu sunt de acord cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceasta este una dintre cele mai mari paradoxuri ale referendumului de joi susține Prim-Ministru, David Cameron, care duce o campanie pro Uniunea Europeană, împreună cu Partidul Conservator. Discordanțele care se anunță riscă să readucă în discuție revendicările naționaliste, începând independența scoțiană de la referendumul din 2014. Desigur, cu 85% din populație, se va ajunge la un rezultat final. Cei mai mulți englezi care pretind identitatea lor ca fiind englezească, cu atât mai mult doreasc ieșirea Marii Britanii din UE, însă în mod indirect se va ajunge la dezmembrarea țării. Campania pentru referendum duce la apariția unui regat dezbinat. Conform celui mai recent sondaj ,,YouGov”, tabăra pro-ieşirii din UE ar avea 45% din voturi, faţă de 41%, cât ar cumula britanicii favorabili rămânerii în Uniunea Europeană.

irak tabara refugiati fallujahTabăra de refugiaţi de la Amiriyat Al-Falluja situată la 40 km vest de Bagdad, găzduiește mii de irakieni care au fugit din provincia Anbar, însă condițiile sunt inumane relatează Al Jazeera. Se estimeaza ca aproximativ 10.000 de familii au venit în acest centru de refugiaţi. Potrivit unui raport realizat de către Organizația Mondială a Sănătății se constată că 3.250 de familii trăiesc în cinci tabere pentru persoanele strămutate în interiorul țării și în cinci așezări informale în jurul zonei Bzibiz. Raportul arată că mai mult de 42.000 de irakieni au fost deplasaţi de la Falluja și zonele din jurul acesteia de la începutul operațiunilor militare. Sabah Hassan, un cetățean în vârstă din Fallujah, se plânge de ,, condițiile inumane pe care trebuie să îndure”. El a spus că ,,civilii sunt singurii care plătesc prețul conflictului. Ceea ce se întâmplă cu noi este nedrept, n-am făcut nimic”. Hassan acuză guvernul irakian pentru situația mizerabilă în lagăre. “Este luna sfântă a Ramadanului, iar noi postim. Abia avem mâncare în tabără, iar apa este inexistentă. La data de 13 iunie, guvernul irakian a declarat că numărul de persoane strămutate din țară a ajuns la 3,6 milioane. Oficialii irakieni și-au exprimat îngrijorarea față de ajutorul inofensiv oferit de Comunitatea Internațională având în vedere numărul tot mai mare de refugiaţi irakieni. Raed Al-Dahlakie, șeful migrației în parlamentul irakian, a avertizat asupra unui posibil ,,dezastru uman”, care va cădea asupra irakienilor strămutaţi din cauza lipsei ajutorului și îngrijirii medicale corespunzătoare. Al-Dahlakie a spus că ”cele mai multe familii din taberele de refugiaţi nu au avut parte de îngrijire medicală adecvată de aproape doi ani, iar lipsa de aprovizionarea cu alimente și apă curată nu sunt singurele probleme cu care se confruntă”. Cei mai mulți dintre ei au fugit din Falluja, din cauza asediului timp de mai mult de doi ani de când acesta a devenit Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL, de asemenea, cunoscut sub numele de ISIS), în ianuarie 2014. “Cele mai multe familii din lagărele nu au avut parte de îngrijire medicală adecvată de aproape doi ani, și care pune în pericol pe toți cei care au boli cronice, în timp ce starea de sănătate a copiilor este compromisă”, a declarat Ralf al-Haj, purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii din Bagdad. Purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii a declarat pentru Al Jazeera că ei nu sunt în stare să intre în oraș din cauza luptelor, și de aceea ei nu pot da numere exacte ale civililor care sunt încă în interiorul Falluja.

Venezuela suferă cea mai gravă criză economică din istoria sa, trei sferturi din supermarket-uri sunt goale, guvernul declarând stare de urgență, produsele alimentare fiind acum transportate sub pază armată, iar necesitățile de bază sunt raționalizate conform The Guardian. Oamenii trebuie să stea la coadă ore în șir în zilele care sunt atribuite pentru a primi venezuelenii alimente, cum ar fi orezul și uleiul de gătit. Prin intermediul cifrelor FMI, se remarcă cea mai gravă rată a inflației (482%). Rata șomajului este de 17%, dar este de așteptat să urce până la aproape 30%, în ultimii câțiva ani. Foametea, disperarea mulțimilor și răspândirea criminalităţii amenință guvernul lui Nicolás Maduro. Guvernul Maduro a dat vina pe SUA și pe proprietarii de afaceri de dreapta, însă Maduro a moștenit un sistem ruinător de stat de la Chávez care şi-a construit popularitatea sa pe bani obţinuţi din petrol și datorie externă. Dar, în 2015, prețul petrolului a fost redus la jumătate și finanțele publice necugetate ale statului venezuelean a redus accesul țării la capitalul internațional. Statul a încercat să raționalizeze produsele alimentare de bază și a stabilit prețurile lor, dar opoziţia declară că distribuția directă a produselor alimentare a fost politizată, fiind canalizate prin intermediul comitetelor locale conduse de Partidul Socialist Unit al lui Maduro. Potrivit ,,Transparency International’’, Venezuela este a noua cea mai coruptă țară din lume. Guvernul Maduro are aliați regionali care l-au protejat de presiunea externă. Recent, secretarul general al Organizației Statelor Americane, Luis Almagro a declarat că Argentina a a blocat OSA pentru a discuta despre criza economică şi drepturile omului din Venezuela dar şi alți vecini ai acestei ţări au blocat desfăşurarea unui întâlniri din motive fie economice sau ideologice, în timp ce Venezuela alunecă în haos. Secretarul de stat din SUA, Thomas Shannon, a zburat la Caracas în această zi, în urma unei întâlniri la OSA între John Kerry și omologul său, ministrul de externe venezuelean, Delcy Rodríguez pentru a găsi soluţii.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …