Home / A fost azi în lume / A fost 22 decembrie în lume – Târgul de Crăciun de la Berlin s-a redeschis, arestări și noi violențe în R.D. Congo, iar Prințul Charles atrage atenția asupra ”ascensiunii populismului”
Primarul Berlinului, Michael Mueller, cancelarul german Angela Merkel, ministrul de iterne Thomas de Maiziere și ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier s-au recules în urma atacului de luni seară asupra târgului de Craciun din Berlin (AP Photo/Michael Sohn)

A fost 22 decembrie în lume – Târgul de Crăciun de la Berlin s-a redeschis, arestări și noi violențe în R.D. Congo, iar Prințul Charles atrage atenția asupra ”ascensiunii populismului”

Material realizat de Ioana Vințeler și Ionela Păpurică

Târgul de Crăciun de la Berlin, unde 12 oameni au fost victimele unui atac terorist, s-a redeschis astăzi, conform celor de la BBC. Măsurile de prevenție luate de către oficialități au permis ridicarea cortinei după câteva zile în care sobrietatea a preluat controlul. Barierele de beton instalate de către organele de poliție au scopul de a proteja târgul în cazul unui viitor atentat. Atacul se presupune că a fost pus la cale de un tunisian, întrucât o parte din actele acestuia au rămas în interiorul camionului. Dovada îl incriminează pe Anis Amri, al cărui cazier cuprinde numeroase încercări extremiste de a comite un număr considerabil de infracțiuni. Camionul care s-a izbit cu putere în mulțimea adunată la târgul de Crăciun din Breitscheidplatz a cauzat moartea a 12 persoane, iar numărul celor care au suferit injurii depășește numărul de 49 de persoane. Agenții federali au mărturisit că au fost deja arestate 4 persoane care au intrat în contact cu Amri destul de frecvent în ultima perioadă, însă un purtător de cuvânt al procuraturii a negat raportul, declarând că nu s-a făcut încă vreun demers în acest caz. Un număr mare de musulmani, cetățeni germani, au ținut un moment de reculegere pentru cele întâmplate. Ei au declarat că nu vor să aibă de suferit de pe urma unui astfel de atac, subliniind faptul că Germania este țara lor, țara pe care ei o iubesc. Cei care răstălmăcesc principiile religioase islamice nu sunt demni a fi numiți musulmani, a declarat unul dintre participanții la noaptea de veghe care s-a ținut în memoria victimelor atacului.

Forțele armate turcești anunță pierderea a 16 soldați în cadrul ciocnirilor violente din Al-Bab, relatează Al Jazeera. Conflictele dintre rebelii sirieni și luptătorii ISIL au atins astăzi cote maxime în interiorul orașului nordic sirian, Al-Bab. Operațiunea de a controla Al-Bab, care este asediată sub scutul operațiunii Eufrat, este în curs de desfășurare, a declarat armata. Forțele militare au dezvoltat această operațiune în speranța că se va reuși estomparea completă a violențelor ce durează de șase ani. Ministrul de externe precum și colaboratorii săi ruși și iranieni au afirmat că vor încerca să ajute la stabilirea unei înțelegeri pe cale amiabilă. În timpul operațiunii Scutul Eufrat, aproximativ 30 de persoane au fost ucise. Această operațiune are ca principal scop combaterea luptătorilor ISIL precum și combaterea celorlalte forțe ostile ce amenință siguranța națională.

O privire retrospectivă relevă modul în care populația creștină coptă din Egipt a suferit de-a lungul timpului numeroase persecuții atât din partea forțelor armate egiptene cât și din partea populației musulmane, afirmă cei de la New York Times. Evenimentul cutremurător din 11 decembrie, când amplasarea unei bombe în interiorul unei biserici din complexul catedralei Cairo a dus la moartea a 27 de oameni, reprezintă un argument solid în favoarea ideii că persecuția devine din ce în ce mai vizibilă în spațiul egiptean. Populația coptă este cea mai mare minoritate religioasă din Egipt, precum și una dintre cele mai vechi comunități creștine din Orientul Mijlociu. Crunta realitate este că nu doar musulmanii atentează la siguranța creștinilor egipteni, ci și forțele armate egiptene. Documentările inițiativei egiptene pentru drepturile omului au scos la iveală 77 de atacuri la adresa copților între anii 2011-2016. O rază de speranță s-a întrezărit în momentul în care decanul universității din Cairo, Gaber Nasser, a introdus regula ca orientarea religioasă a studenților să nu mai fie inclusă în documentele universitare. Această decizie a venit după ce un absolvent s-a plâns că înrolarea în armată nu a fost posibilă din cauza faptului că era creștin.

Critica adusă oficialităților locale ce viza neglijența acestora asupra unei fabrici ilegale de fabricare a drogurilor i-a adus moartea unui jurnalist din Filipine, scriu cei de la CNN. Larry Que, un jurnalist al unui ziar local din Filipine, este primul jurnalist ucis în timpul mandatului actualului președinte, Rodrigo Detuerte. Perceput ca fiind cel mai periculos loc pentru breasla mass-mediei, Filipine pare a persecuta libertatea de exprimare a jurnaliștilor. Asasinatul lui Que a venit după ce acesta și-a publicat articolul care critica neglijența oficialităților locale în a permite stabilirea pe insulă a uneia dintre cele mai mari laboratoare de metamfetamină descoperite până acum”, a declarat Federația Internațională a Jurnaliștilor. Conform unor estimări, în Filipine 77 de jurnaliști au fost uciși începând cu anul 1992.

Autoritățile din Congo au făcut zeci de arestări după ce aproximativ 34 de persoane au murit în protestele împotriva președintelui Joseph Kabila. Primarul orașului Lubumbashi, Jean Oscar Sanguza, a declarat că raidurile forțelor de securitate au vizat în principal identificarea și capturarea răufăcătorilor precum și a armelor de care aceștia dispuneau. Protestele au început să creioneze începutul unui nou conflict de ordin politic. Refuzul lui Kaliba de a accepta expirarea propriului mandat electoral a stârnit puternice sentimente de indignare în rândul populației.

Rusia a fost acuzată de un comandant al armatei americane în Europa că s-a folosit de Siria ca o oportunitate de ”exercițiu militar cu armament de război”, informează BBC. Rusia a fost acuzată de multe ori că a folosit arme grele în zonele civile, deși a negat în mod constant acest fapt, precum și în intervenția aeriană în conflictul sirian de anul trecut când a ajutat armata siriană pentru a asedia zona de est din Aleppo. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 162 de tipuri de armamente moderne, au fost testate în timpul campaniei din Siria, incluzând 18.800 de raiduri aeriene. Vladimir Putin a declarat, în urma ședinței finale a Ministerului Apărării, că în prezent puterea militară a Rusiei este mai mare decât a oricărui alt potențial agresor.

Președintele american, Donald Trump l-a numit pe economistul Peter Navarro, un critic feroce al Chinei, ca șef al unui nou organism național, relatează BBC. Acesta va conduce Consiliul Național al Registrului Comerțului de la Casa Albă, servind ca și director al comerțului și al politicilor industriale. Acesta a promovat o critică la adresa Chinei, îndemnând oamenii să apere America prin refuzul colectiv de a nu mai cumpăra produse „Made in China”. Trump a numit, de asemenea, pe miliardarul Carl Icahn pentru a ocupa funcția de consilier special cu privire la reforma de reglementare. Icahn a declarat că întreprinderile din SUA sunt „infirme” prin reglementările mult prea excesive. Trump a înfuriat deja China, vorbind cu președintele taiwanez prin telefon, criticând China pe Twitter pentru devalorizarea în mod deliberat a monedei sale.

Prințul Charles a emis un avertisment asupra “ascensiunii populismului”, făcând o referire oarecum voalată la alegerea lui Donald Trump, având în același timp și atitudini din ce în ce ostile față de refugiați din Europa, relatează The Independent . Într-un interviu oferit pentru BBC Radio, acesta a afirmat că ne confruntăm cu o creștere a mai multor grupuri populiste din întreaga lume”, care sunt din ce în ce mai agresive pentru cei care aderă la o credință minoritară. Generațiile anterioare s-au luptat și au murit într-o luptă împotriva intoleranței, a extremismului monstruos și tentativelor inumane de exterminare a populației evreiești din Europa. Potrivit statisticilor oferite de ONU, în anul 2015, 65.3 milioane de oameni și-au abandonat casele, cu aproape 6 milioane mai mulți față de anul preceden

În istoria alegerilor Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton este acel candidat care a obținut cele mai multe voturi, necâștigând totuși alegerile, potrivit CNN. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor revizuite și certificate din toate cele 50 de state și districtul Columbia, candidatul democrat a obținut 65,844,954 de voturi(48,2%) față de Donald Trump care a obținut 62,798,879(46,1%). Marja de 2,1% a lui Clinton o clasează pe aceasta pe locul 3 în topul candidaților înviși , deși au obținut votul popular. Primul loc este ocupat de Andrew Jackson care a câștigat cu mai mult de 10% în 1824, dar i-a fost refuzată președinția, fiindu-i oferită lui John Quincy Adams. În 1876, Samuel Tilden a primit 3% mai multe voturi decât Rutherford B. Hayes. Deși legitimitatea victoriei sale nu a fost pusă niciodată la îndoială, Trump a susținut în mod repetat, de obicei, prin intermediul Twitter, că el ar fi câștigat votul popular.

Varvara Karaulova (pe numele său adevărat Aleksandra Ivanova) a fost condamnată la o pedeapsă de 4 ani și jumătate de închisoare pentru că a încercat să se alăture grupului terorist numit Statul Islamic, considerat interzis în Rusia, informează Russia Today. Fosta studentă la filosofie, în cadrul Universității de Stat din Moscova intenționa să se alăture grupului Badr care face parte din IS și să efectueze un atac sinugicaș în Rusia. Schimbându-și numele pentru a scăpa de urmăritori, studenta a menținut contactul cu teroriștii după venirea din Turcia, fiind reținută și acuzată de conspirație. Avocații ei susțin, de asemenea, că fata a continuat să comunice cu IS din Rusia, la cererea și supravegherea de către serviciile speciale rusești. În decembrie 2014, Rusia a desemnat Statul Islamic un grup terorist, astfel a interzis tuturor cetățenilor să aibă contact cu acesta, amenințând susținătorii săi cu urmărirea penală.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …