Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 20 februarie în lume – Ambasadorul Rusiei la ONU a încetat din viață la doar 65 de ani, ONU decretează foamete în Sudanul de Sud, iar sediul Frontului Național din Franța a fost percheziționat de poliție într-un dosar de fraudă al președintei Marine Le Pen
Sursa foto: https://amindinfinite.files.wordpress.com

A fost 20 februarie în lume – Ambasadorul Rusiei la ONU a încetat din viață la doar 65 de ani, ONU decretează foamete în Sudanul de Sud, iar sediul Frontului Național din Franța a fost percheziționat de poliție într-un dosar de fraudă al președintei Marine Le Pen

Ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, combativul și charismaticul Vitali Ciurkin, a încetat din viață, la New York, în cursul zilei de luni, potrivit ministerului rus de externe, citat de Reuters. Oficialii ruși nu au oferit detalii despre circumstanțele morții diplomatului, care urma să implinească marți vârsta de 65 de ani. Cel mai probabil, acesta a suferit un atac de cord și nu a mai putut fi salvat, în ciuda intervenției medicilor. Potrivit surselor de informare din Rusia, vestea morții ambasadorului rus la ONU a fost primită cu mâhnire de Vladimir Putin, în condițiile în care liderul de la Kremlin a fost unul dintre susținătorii activității lui Ciurkin, pe a cărui loialitate și combativitate s-a bazat de fiecare dată când acesta a reprezentat Rusia în Consiliul de Securitate, unde și-a exprimat deseori dreptul de veto pe marginea rezoluțiilor ONU.

Pentru prima dată în ultimii șase ani, Organizația Națiunilor Unite a declarat că oamenii se confruntă cu foametea, după ce în anumite părți din Sudanul de Sud afectate de războiul civil, circa 100.000 de persoane sunt amenințate de inaniție, relatează The Guardian. Programul Mondial de Alimentație și alte instituții ale ONU au avertizat că circa 1 milion de oameni se află în pericol iminent de a fi afectați de foamete, iar accesul umanitar necondiționat este necesar pentru a preveni o catastrofă care devine tot mai evidentă. Anunțul declarării foametei în regiunile din Sudanul de Sud înseamnă că există deja persoane a căror cauză a morții o reprezintă lipsa de hrană. ONU a avertizat că alte trei țări se confruntă cu amenințarea de a fi afectate de foamete – Yemen, Somalia și Nigeria.

Președintele american Donald Trump l-a numit pe locotenentul general Herbert Raymond McMaster drept noul său consilier pe securitate națională, potrivit BBC. McMaster îl va înlocui astfel pe demisionarul Michael Flynn, care a fost demis după doar trei săptămâni de la ocuparea funcției, după ce s-a dovedit că a purtat discuții cu oficiali ruși înainte de a ocupa o funcție publică. McMaster a luat parte la operațiunile armatei americane în Irak și Afganistan, unde a lucrat în cadrul unui departament anti-corupție guvernamental. Prima opțiune a președintelui Trump, vice-amiralul Robert Harward, a refuzat funcția care i-a fost oferită, din ”motive personale”, obligându-l pe liderul de la Casa Albă să caute o altă soluție în rezolvarea primei crize din mandatul său de președinte.

Poliția franceză a percheziționat sediul formațiunii de extremă dreapta Frontul Național, condusă de Marine Le Pen, în cadrul unei investigații oficiale asupra folosirii inadecvate a fondurilor europene pentru crearea unor locuri de muncă false pentru plata unui bodyguard și a unui asistent la Paris, scrie The Guardian. Investigatorii belgieni pretind că bodyguardul lui Le Pen, Thierry Legier, a primit circa 41.500 de euro, între octombrie și decembrie 2011, pretinzând că este un asistent parlamentar al UE. Totodată, Le Pen este acuzată că a plătit-o pe Catherine Griset, asistenta sa de la Paris, cu circa 298.000 de euro între decembrie 2010 și 2016. Pentru a fi eligibilă pentru o astfel de funcție, o persoană trebuie să lucreze efectiv la unul dintre sediile PE din Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg și să fie rezident în apropierea unuia dintre aceste locuri. Biroul anti-fraudă al UE, Olaf, i-a cerut lui Le Pen să returneze circa 340.000 de euro, fapt pe care aceasta l-a refuzat, astfel că suma îi este acum dedusă din indemnizația de europarlamentar. Frontul Național a criticat acțiunea poliției, negând acuzațiile aduse liderei partidului și caracterizând intervenția anchetatorilor drept ”o tentativă de perturbare a campaniei prezidențiale, într-un moment în care aceasta își atinge țintele în privința intenției de vot a alegătorilor”.

Vicepreședintele american Mike Pence a asigurat Uniunea Europeană, într-o vizită la Bruxelles, că administrația Trump va dezvolta cooperarea în comerț și securitate și sprijină UE ca un partener pe deplin respectat, informează Reuters. Vizita vicepreședintelui Pence vine la o lună de la inaugurarea lui Trump la Casa Albă și după ce acesta a sprijinit Brexit-ul și a anunțat că vor mai urma și alte țări care vor părăsi UE. Pence a subliniat ”angajamentul solid pentru continuarea cooperării și parteneriatului cu UE”, adăugând că ”oricare ar fi diferențele dintre noi, cele două continente împart aceeași moștenire, aceleași valori înainte de toate, aceleași scopuri pentru promovarea păcii și prosperității prin libertate, democrație și statul de drept”. Totodată, Pence a avut la Bruxelles o întâlnire și cu oficialii NATO, în care a declarat sprijinul SUA pentru alianța trans-atlantică, în ciuda avertismentului anterior al lui Trump pentru guvernele care alcătuiesc alianța de a cheltui 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

Liderul biroului anti-discriminare din Italia, Francesco Spano, a demisionat după acuzații potrivit cărora fonduri guvernamentale destinate proiectelor de promovare a diversității și combaterii rasismului au fost redirecționate către cluburi de noapte pentru comunitatea gay, mascate sub denumirea de centre culturale, informează Reuters. Spano a demisionat la doar câteva ore după ce o anchetă realizată de o echipă TV a relevat că departamentul condus de acesta a autorizat finanțarea cu până la 55.000 de euro fiecare pentru cel puțin trei astfel de cluburi. Reporterii care au realizat investigația au vizitat așa-zisele centre culturale care s-au dovedit a fi defapt locuri de întâlnire pentru activități de prostituție. Membrii opoziției au cerut încetarea imediată a finanțării programului, iar liderul extremei drepte Giorgia Meloni a cerut guvernului închiderea oficiului anti-discriminare (UNAR) din Italia. Guvernul a replicat că UNAR va rămâne deschis, iar Spano și-a dat demisia ”din respect” pentru întreaga activitate a biroului anti-discriminare.

Lipsa oxigenului din oceane amenință existența peștilor și riscă să distrugă habitatul și comportamentul vieții marine, au avertizat savanții germani în urma unui studiu care a concluzionat că nivelul oxigenului din ocean a scăzut cu 2% în ultimii 50 de ani, informează The Guardian. Studiul realizat de Centrul pentru Cercetare Oceanologică Geomar Helmholtz din Germania este cel mai amplu de până acum pe marginea acestui subiect. Scăderea nivelului de oxigen din apele oceanului este atribuită încălzirii globale, iar autorii subliniază că dacă trendul actual continuă, acesta va scădea cu până la 7% până în 2100. Cercetătorii au avertizat că acest aspect ar putea produce schimbări dramatice în ecosistem, deoarece puține animale marine sunt capabile să se adapteze la niveluri scăzute ale oxigenului în apă.

Site-ul YouTube va renunța la reclamele ”inevitabile” de 30 de secunde în cadrul serviciului său de transmitere a conținutului video, începând din 2018, potrivit BBC. Compania Google, care deține YouTube, a anunțat că plănuiește să se concentreze pe ”formate care să se adapteze atât utilizatorilor cât și promotorilor de publicitate”. Până acum, reclamele lungi de 30 de secunde care nu puteau fi evitate de utilizatori au provocat neplăceri utilizatorilor, YouTube introducând versiuni mai scurte.

Forțele irakiene guvernamentale, sprijinite de SUA, au lansat o ofensivă terestră pentru a disloca militanții Statului Islamic din partea vestică a orașului Mosul, pentru a pune astfel capăt ambițiilor teritoriale ale ISIS în Irak, informează Reuters. Premierul Haider al-Abadi a anunțat începutul unei ofensive în nordul orașului, cerând forțelor armate să ”respecte drepturile omului” în timpul bătăliei și să îi protejeze pe civilii dislocați din oraș din cauza luptelor. Circa 400.000 de localnici ar putea fi afectați în urma ofensivei din vestul Mosulului în condițiile în care alimentarea cu combustibil și hrană este afectată serios din cauza luptelor. Pe de altă parte, forțele poliției federale conduc un asalt la nord de oraș asupra districtelor care se întind de-a lungul râului Tigru, pentru capturarea aeroportului din Mosul, acestea reușind să ajungă până luni dimineață la Zakrutiya, un cătun aflat la 5 kilometri sud de aeroport.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …