Home / A fost azi în lume / A fost 19 octombrie în lume – Militanții ISIS încep să părăsească Mosulul în urma ofensivei forțelor de coaliție, iar accesul la Internet al lui Julien Assange a fost restricționat pentru a nu interfera cu alegerile din SUA

A fost 19 octombrie în lume – Militanții ISIS încep să părăsească Mosulul în urma ofensivei forțelor de coaliție, iar accesul la Internet al lui Julien Assange a fost restricționat pentru a nu interfera cu alegerile din SUA

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Președintele Filipine, Rodrigo Duterte, anunță că dicuțiile cu privire la conflictul din Marea Chinei de Sud, vor trece în plan secundar, în cadrul vizitei sale oficiale de la Beijing, conform Reuters. Acesta a declarat miercuri că va aștepta ca partea chineză să aducă problema disputei în discuție și că el nu va iniția niciun fel de dialog în acest sens. Duterte a sosit în China marți, fiind însoțit de peste 200 de oameni de afaceri de top, pentru a punele bazei unei noi alianțe comerciale între Filipine și China, în contextul deteriorării relației cu Statele Unite. Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga s-a pronunțat în favoarea Filipine cu privire la disputele teritoriale maritime din Marea Chinei de Sud, iar inițiativa atragerii Chinei într-un dialog pe acestă temă, la câteva luni după decizia Curții, marchează o schimbare radicală în politica externă a statului filipinez. China a refuzat de-a lungul timpului să participe la procesul și negocierile Curții de la Haga, neaprobând deciziile acesteia. Președintele Duterte a declarat că decizia de la Haga este doar o foaie de hârtie și nu voi aduce în discuție această problemă deoarece ar fi o lipsă de curtoazie din partea mea”. China a primit cu bucurie schimbarea direcției de politică externă de la Manilla, odată cu tensionarea relațiilor cu Statele Unite ale Americii, deși Duterte a jurat că nu va renunța la suveranitate în favoarea Beijingului.

Liderii Statului Islamic au început să părăsească Mosul, declară un general al armarei SUA, conform The Guardian. Liderii grupării ISIS părăsesc Mosul, lăsând în urmă luptători străini care să confrunte armata irakiană și forțele kurde ce avansează pe teritoriul orașului. Generalul Gary Volesky a declarat: „Am detectat o serie de mișcări în afara orașului. Avem indicii că liderii s-au retras din oraș. Mai mulți luptători de origine străină vor rămâne și ne așteptăm la confuntări cu aceștia. Ce pot spune sigur este că astăzi sunt mai puțini luptători Daesh decât erau ieri, iar mâine vor fi mai puțini decât astăzi”. Locuitorii suniți din Mosul pe de altă parte, sunt îngrijorați de posibilitatea represaliilor din partea trupelor șiite. Deși generalul american a declarat că mare parte din populația civilă a rămas în Mosul, organizația Salvați Copiii a declarat că peste 5000 de persoane, majoritatea femei și copii, au părăsit regiunea în ultimele 10 zile, trecând granița în Siria și adăpostindu-se în tabăra de refugiați al-Hol, și se preconizează că alte 1000 de persoane vor trece granița în zilele următoare.

Ecuadorul a confirmat că a întrerupt temporar accesul la internet în sediul ambasadei de la Londra pentru fondatorul Wikileaks, Julian Assange, din cauza temerilor că acesta ar putea interfera în desfășurarea alegerilor prezidențiale din SUA, informează The Guardian. Decizia autorităților ecuadoriene a survenit după publicarea mai multor emailuri interceptate de către WikiLeaks, inclusiv ale candidatului democrat Hillary Clinton sau ale consilierului acesteia, John Podesta. Oficialii ambasadei au publicat o declarație în care și-au motivat decizia prin faptul că ”Ecuadorul respectă principiul non-intervenției în afacerile interne ale altor state”, recurgând astfel la restricționarea internetului după ce ”în ultimele săptămâni, WikiLeaks a publicat o serie de document cu posibil impact asupra campaniei electorale din SUA”.

Germania și Rusia au descurajat previziunile unor discuții ”în patru” pentru a se ajunge la deblocarea procesului de pace din Ucraina, în urma primei întâlniri de acest fel din ultimul an, informează Reuters. Totodată, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande își îngrijorarea cu privire la rolul Rusiei în războiul civil din Siria, aspect prezent pe agenda de discuții din cadrul primei vizite din 2013 a președintelui rus Vladimir Putin în Germania. Merkel a transmis presei că nu ar trebui să se aștepte la miracole în urma oricăreia dintre discuții, în ciuda unor comentarii anterioare prin care a subliniat că are sens ca liderii implicați în discuțiile despre Ucraina să se întâlnească doar dacă există semnale pozitive în perspectiva unui progres.

VIDEO Poliția din Filipine a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia circa 1000 de protestatari adunați în fața ambasadei Statelor Unite ale Americii din Manila, iar imaginile televiziunii de știri au arătat cum un vehicul de patrulare a fost atacat de aceștia după ce a intrat în plin în mulțime, relatează Huffington Post. ”Nu a existat nicio justificare pentru violența forțelor de ordine. Chiar dacă președintele țării conduce o politică externă independentă, forțele polițienești se comportă ca niște câini de pază pentru americani”, a declarat Renato Reyes, secretarul general al grupării activiste de stânga Bayan. Forțele de ordine au arestat 21 de protestatari, însă nu este clar câte persoane au fost rănite în urma incidentelor.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 9 și 10 martie în lume – Administrația Ucrainei respinge apelul Papei Francisc de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia, Forțele armate americane au efectuat o operațiune în Haiti pentru a evacua personalul neesențial al ambasadei, Guvernul Indiei a semnat un acord comercial în valoare de 100 de miliarde de dolari cu Asociația Europeană a Zonelor de Liber Schimb

Material realizat de Mara Cioroianu  La alegerile parlamentare din Portugalia, s-a raportat că Alianța Democratică …