Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 17 aprilie în lume – Președintele Turciei respinge acuzațiile de fraudă și amenință cu încetarea relațiilor cu UE, deținuții palestinieni din Israel intră în greva foamei, iar un râu din Canada a dispărut în doar 4 zile
O imagine surprinsă O imagine de deasupra canionului de gheață care acum transportă apa ghețarului Kaskawulsh, aflat în dreapta imaginii, spre râul Kaskawulsh, spre sud, față de cursul obișnuit de sute de ani, spre nord, către râul Slims. Foto: Dan Shugar/University of Washington Tacoma

A fost 17 aprilie în lume – Președintele Turciei respinge acuzațiile de fraudă și amenință cu încetarea relațiilor cu UE, deținuții palestinieni din Israel intră în greva foamei, iar un râu din Canada a dispărut în doar 4 zile

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a transmis un mesaj sfidător observatorilor europeni care au monitorizat procesul de vot la referendumul de duminică, în urma căruia tabăra șefului statului a obținut o victorie la limită pentru schimbarea constituției și sporirea prerogativelor funcției de președinte, transmite Reuters. Erdogan s-a adresat unei mulțimi de suporteri adunată în fața palatului prezidențial din capitala Ankara, respingând acuzațiile de fraudă ale observatorilor electorali și subliniind că ”nu este atât de important” dacă Uniunea Europeană decide să blocheze discuțiile de aderare. De asemenea, Erdogan a promis că implementarea reformelor va începe ”imediat”, în timp ce formațiunile de opoziție au contestat rezultatul votului în urma căruia reforma constituțională din Turcia a fost aprobată de 51,4% dintre alegători.

Sute de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile din Israel au intrat în greva foamei din cauza condițiilor de detenție, fiind de așteptat ca mult mai mulți să li se alăture în cursul săptămânii, acesta fiind unul dintre cele mai ample proteste de acest gen din ultimii ani, informează The Guardian. Circa 700 de prizonieri, conduși de membrul Fatah Marwan Barghouti, pe care mulți îl consideră succesorul președintelui palestinian Mahmoud Abbas, au intrat duminică seară în greva foamei. Printre protestatari se numără atât membri Fatah, cât și deținuți ai Hamas sau ai Jihadului Islamic. Evenimentul este susținut și la nivel politic, de către premierul palestinian Rami Hamdallah, de Consiliul Național Palestinian care servește drept corp legislativ pentru Organizarea pentru Eliberarea Palestinei, cât și de liderii Hamas din Fâșia Gaza, într-o perioadă sensibilă din acest punct de vedere, în care se marchează 50 de ani de la ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel.

Coreea de Nord va continua să teste rachete cu o frecvență ”săptămânală”, în ciuda condamnărilor internaționale și a amplificării tensiunilor militare cu Statele Unite ale Americii, a anunțat vice-ministrul nord-coreean de externe, Han Song-ryol, într-un interviu acordat BBC. Acesta a avertizat că o eventuală acțiune militară a SUA ar avea drept consecință ”un război total”. În același timp, vicepreședintele american Mike Pence a avertizat Coreea de Nord să nu testeze răbdarea SUA și că ”era așteptării strategice” față de Phenian a încetat. Totodată, Washington Times subliniază că relațiile dintre Coreea de Nord și China par să se fi răcit după vizita președintelui Xi Jinping la Washington. Publicația americană susține că Beijingul a făcut recent efoturi diplomatice pentru a se întâlni cu oficiali nord-coreeni, dar acestea au fost respinse de Phenian. Mai mult, emisarul special chinez pentru dosarul nuclear nord-coreean, Wu Dawei, precum și ministrul chinez de externe au fost refuzați cu privire la întruniri pe care le-au solicitat cu omologii lor nord-coreeni.

Procurorii sud-coreeni au inculpat-o pe fosta președintă a țării, Park Geun-hye pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv dare de mită, potrivit Al Jazeera. Scandalul declanșat în cursul anului trecut a zguduit scena politică a Coreei de Sud și a culminat cu demiterea din funcție a lui Park Geun-hye și arestarea acesteia, după un scandal de corupție care a pornit de la dezvăluirile privind încredințarea unor secrete de stat unei confidente care nu deținea nicio funcție oficială. Ulterior, ancheta s-a extins în zona afacerilor și a cuprins inclusiv gigantul Samsung, al cărui director executiv a fost arestat și este anchetat pentru mituirea lui Park și a prietenei acesteia, Choi Soon-sil. De asemenea, o altă acuzație adusă de procurori fostei președinte este abuzul de putere și coerciție prin presiunea pusă pe unele companii private de a contribui cu fonduri pentru fundațiile non-profit.

Un important râu care își alimenta debitul dintr-unul dintre cei mai mari ghețari din Canada a dispărut într-un interval de doar patru zile, în cursul anului trecut, potrivit observațiilor unei echipe de geologi de la Universitatea din Illinois, scrie The Guardian. Dispariția bruscă și neașteptată a râului Slims, a cărui albie ajungea până la 150 de metri lățime, reprezintă primul caz observat de ”piraterie fluvială”, în care debitul unui râu este deviat instantaneu către altul, fapt care a atras încă un semnal de alarmă evidențiat de cercetători cu privire la potențialul catastrofal al schimbărilor climatice. Fenomenul neașteptat a avut loc din cauza topirii masive a ghețarului Kaskawulsh, care alimenta râul Slims de sute de ani, iar acesta își continua mai departe cursul spre nord și se vărsa în râul Kluane, aflat în bazinul Yukon care se varsă în Marea Bering, din peninsula Alaska. Însă, în primăvara lui 2016, topirea intensă a ghețarului a provocat o modificare a drenajului apei provenite din ghețar, care a fost redirecționată către râul Alsek, care curge spre sud, iar volumul de apă se varsă acum la câteva mii de kilometri de locul inițial, în Golful Alaska. Echipa de geologi condusă de profesorul James Best a descoperit că declinul debitului râului Slims a fost atât de brusc, încât între 26 și 29 mai 2016 acesta a dispărut pur și simplu, pe fondul accelerării retragerii ghețarului care îl alimenta.

 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …