Home / A fost azi în lume / A fost 15 septembrie în lume – Armistițiul din Siria, pus în pericol de blocarea accesului umanitar, ”economia religiei” din SUA o depășește pe cea a Apple și Google împreună, iar Marea Britanie acceptă planurile de construcție a unei noi centrale nucleare

A fost 15 septembrie în lume – Armistițiul din Siria, pus în pericol de blocarea accesului umanitar, ”economia religiei” din SUA o depășește pe cea a Apple și Google împreună, iar Marea Britanie acceptă planurile de construcție a unei noi centrale nucleare

Material realizat de Valeria Bortă

1. Armistițiul din Siria este pus în pericol de dificultățile de a asigura civililor ajutorul umanitar necesar, relatează Reuters. Rusia a declarat că armata siriană a început joi să se retragă de pe un drum ce duce spre Aleppo. Această acțiune face parte dintr-o serie de eforturi internaționale de a înceta conflictul militar din Siria și respectiv de a impune respectarea armistițiului din această regiune. Atât guvernul sirian, cât și rebelii se acuză reciproc de încălcarea prevederilor armistițiului. O organizație ce monitorizează războiul din Siria susține că armata siriană cu adevărat se retrage într-adevăr, dar un grup de insurgenți din Aleppo pretinde că nu remarcă o retragere substanțială a armatei de pe drumul Castello, acesta fiind esențial pentru asigurarea orașului cu ajutoare umanitare. Astfel, grupul de insurgenți a declarat că nu se retrage de pe poziții până nu o face armata. Pentagonul nu a putut confirma retragerea armatei, dar purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, Mark Toner, susține că armistițiul funcționează în mare, astfel atât Washington, cât și Moscova sunt optimiste.

2. Religia în SUA valorează mai mult decât Google și Apple la un loc, relatează The Guardian. Religia în SUA valorează 1.2 trilioane dolari anual. Economia religiei este mai valoroasă decât veniturile combinate ale 10 companii de top din SUA, cum ar fi Apple, Amazon și Google, conform unui studiu realizat de Universitatea Georgetown din Washington DC. Studiul a ajuns la concluzia că valoarea anuală a religiei în SUA este de 1,2 trilioane dolari aproximând valoarea instituțiilor religioase din țară, inclusiv centrele de sănătate, școlile, azilurile și centrele de caritate; canalele media religioase; afacerile religioase; halele cu mâncare; programele sociale și filantropice; personalul și cheltuielile generale ale congregațiilor. Peste 150 de milioane americani, aproximativ jumătate din populația SUA, sunt membrii unei congregații religioase.

3. Renho Murata a devenit prima femeie lider a celui mai mare partid de opoziție din Japonia, relatează The Guardian. Murata este a treia femeie care în ultimele săptămâni a reușit să obțină o poziție importantă pe arena politică a Japoniei, țară în care lipsa femeilor din politică este un fenomen alarmant. Renho Murata și-a învins ușor cei doi rivali joi, în cadrul alegerilor pentru poziția de lider al formațiunii de centru-stânga, Partidul Democrat. Murata a declarat că prioritatea partidului său este să redevină un rival serios pentru Partidul Liberal Democratic, care împreună cu partenerii de coaliție domină ambele camere ale parlamentului. Noul lider al Partidului Democrat a menționat în discursul său de după votare că ”de acum încolo, ne confruntăm cu un partid gigantic ce se află la guvernare”, apoi și-a invitat colegii de partid să i se alăture pentru a ”crea un partid ce nu oferă doar critici, ci și propuneri de schimbare, astfel încât într-o zi să devenim alegerea Japoniei.

4. Uniunea Europeană și SUA au reluat negocierile pentru încheierea Parteneriatul Transatlanti fostc pentru Comerț și Investiții (TTIP), informează The Guardian. Oficialii Uniunii Europeane s-au întâlnit cu omologii lor din SUA pentru a continua discuțiile pe marginea încheierii Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Această întâlnire survine într-un moment în care domină speculațiile că toate încercările de a începe negocierile au fost epuizate și discuția nu mai are potențial de a aduce un parteneriat constructiv. Reprezentatul șef pentru comerț al Comisiei Europene, Cecilia Malmström, s-a întâlni la Bruxelles cu ambasadorul pentru comerț al SUA, Michael Froman, într-o încercare de a salva negocierile pentru încheierea TTIP. Cele două părți sunt cointeresate să ducă discuția la următorul nivel, cu toate acestea există suspiciuni că UE analizează un parteneriat pentru comerț similar cu Canada.

5. Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a fost acuzat că ar fi asasinat oficiali ai țării, conform The Guardian. Președintele Filipinelor este acuzat că ar fi dat ordinul unui grup de asasini să ucidă criminali și oponenții regimului său. De asemenea, acesta este acuzat că a asasinat personal un angajat al departamentului de justiție cu o carabină, conform confesiunilor unui asasin. Purtătorul de cuvânt al președintelui a negat acuzațiile de omor extrajudiciar, printre care se regăsesc și acuzații cum că Duterte ar fi lăsat unii oameni să fie devorați de crocodili. Cu toate acestea, asasinul Edgar Matobato a declarat la televiziunea națională pentru o audiere a unui comitet al senatului că l-a auzit pe Duterte ordonând executarea unor asalturi ce s-au soldat cu aproximativ 1.000 morți în perioada 1988-2013 în orașul Davao. Duterte, care este cunoscut sub numele de ”Pedepsitorul” și ”Duterte Harry” pentru metodele sale crude de pedepsire a crimelor, a negat anterior implicarea sa în omoruri extrajudiciare.

6. Marea Britanie a acceptat construcția unei noi centrale nucleare pe teritoriul său, informează BBC. Guvernul Marii Britanii a acceptat un proiect în valoare de 18 miliarde lire sterline pentru a construi o centrală nucleară pe teritoriul englez. Noua centrală de la  Hinkley Point, Somerset, este finanțat de guvernul Franței și cel al Chinei. Cu toate acestea, guvernul Marii Britanii susține că va deține controlul asupra investițiilor străine în ceea ce privește ”infrastructura de cea mai mare relevanță.” Criticii acestui proiect au avertizat că investițiile străine vor duce la o creștere substanțială a costurilor pentru centrala nucleară. Sursa banilor ce finanțează acest proiect este motivul pentru care guvernul britanic a ezitat să ia o decizie în ceea ce privește construcția centralei în vara anului curent.

7. Fostul președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, susține că negocierile între Marea Britanie și Uniunea Europeană nu vor începe în următoarele 12 luni, relatează BBC. Într-un interviu pentru BBC, Herman Van Rompuy a declarat că este puțin probabil ca o discuție productivă să fie inițiată între Marea Britanie și UE până la alegerile generale din Germania din septembrie, când va fi format un nou guvern. Fostul președinte consideră că discuțiile vor fi dificile, dar speră că benefice pentru ambele părți implicate. Acesta susține că inițiativa de a începe negocierile trebuia să vină din partea Marii Britanii. Herman Van Rompuy a caracterizat decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană drept ”amputare politică.” Între timp, liderii Uniunii Europene, cu excepția reprezentanților Marii Britanii, se întâlnesc la Bratislava, Slovacia, pentru a discuta viitorul uniunii.

8. 75.000 refugiați sunt blocați la hotarul Siriei cu Iordania, conform Al Jazeera. Sute de mii de refugiați sirieni au rămas blocați la hotarul dintre Siria și Iordania în condiții mizerabile și cu deficit de ajutoare umanitare. Conform Amnesty International, în acea regiune ”mâncarea rămâne din ce in ce mai puțină și epidemiile prosperă.” Într-un raport publicat joi de grupul pentru respectarea drepturilor omului, aproximativ 75.000 refugiați sirieni au fost lipsiți de ajutoare umanitare in ultimele două luni în regiune dintre cele două țări, cunoscută ca Berm. Un singur ajutor umanitar a ajuns în Berm luna trecută, dar acum rezervele de mâncare se termină. Raportul Amnesty International are scopul de a pune accentul pe importanța problemei refugiaților astfel încât să motiveze reprezentanții ONU să discute cu seriozitate problema în cauză săptămâna viitoare la conferința ONU de la New York.

9. Rusia susține propunerea de armistițiu pentru 7 zile în Ucraina, informează Al Jazeera. Într-o vizită la Kiev, miniștrii de externe ai Franței și Germaniei au declarat că Rusia, ca reprezentant al rebelilor separatiști pe care i-a susținut în ultimii doi ani, este de acord cu propunerea de armistițiu pentru 7 zile în Ucraina. Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a făcut acest anunț într-o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei. Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, susține că stabilirea unui armistițiu pentru 7 zile ar putea pregăti terenul pentru discuțiile de săptămâna viitoare despre pacea din zonă. Ayrault a declarat, de asemenea, că speră ca ambele părți să semneze săptămâna viitoare un acord în urma căruia să-și retragă trupele din 3 focare de conflict din Ucraina.

10. SUA a urmat exemplu UE și impune reguli mai stricte de plată a impozitelor pentru marile corporații precum Apple, conform Reuters. Apple Inc și alte corporații multinaționale vor suferi pierderi din cauza schimbărilor în politicile de plată a impozitelor impuse joi de către Washington. Aceste schimbări sunt parte a unei lupte globale a guvernelor de a determina marile corporații să nu se eschiveze de la plata impozitelor conform legii. Acționând la scurt timp după ce Uniunea Europeană a cerut companiei Apple să întoarcă sub formă de taxe miliarde de dolari, Trezoreria SUA a declarat că sporește restricțiile impuse companiilor care pentru a evita plata impozitelor către statul american își depun veniturile în conturi din bănci străine. Trezoreria nu a comentat asupra modului în care noile restricții vor afecta Apple, dar un purtător de cuvânt a declarat că schimbările afectează orice companie care plătește taxe unui guvern străin, chiar si companiile aflate sub programe de ajutor de stat, așa cum era Apple în Irlanda.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …