Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 15 iunie în lume – Președintele Rusiei speră ca ”viața și istoria Ucrainei să ia sfârșit” la un moment dat, Ana Brnabić devine prima femeie și politician gay premier al Serbiei, iar cercetătorii chinezi au anunțat un pas important spre realizarea unei rețele quantum de internet

A fost 15 iunie în lume – Președintele Rusiei speră ca ”viața și istoria Ucrainei să ia sfârșit” la un moment dat, Ana Brnabić devine prima femeie și politician gay premier al Serbiei, iar cercetătorii chinezi au anunțat un pas important spre realizarea unei rețele quantum de internet

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a folosit expresia ”teritoriile care acum aparțin Ucrainei”, în cadrul sesiunii anuale de răspunsuri la întrebările adresate de alegători, transmisă de postul național de televiziune, scrie The Independent. ”Sper că la un moment dat această perioadă a vieții și istoriei Ucrainei și a poporului ucrainean să ia sfârșit”, a declarat Putin, făcând referire la valorile comune care au unit Rusia și Ucraina în preioada Uniunii Sovietice. Putin a subliniat că dacă nu ar fi existat situația din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, ar fi fost inventată o altă problemă care să provoace Rusia. Acesta i-a criticat pe naționaliștii ucraineni, descriindu-i drept ”nebuni purtători de zvastici” și a ținut să sublineze totodată că ”avem mulți prieteni în Ucraina”. În cadrul sesiunii anuale a evenimentului televizat ”Linia Directă cu Putin”, președintele rus a mai făcut referire la nevoia unei colaborări cu Statele Unite ale Americii pentru a rezolva o serie de crize la nivel internațional, precum cea a programului nuclear și balistic al Coreei de Nord. Acesta i-a criticat pe protestatarii care manifestează împotriva guvernului, acuzându-i că sunt ”agitatori” care exploatează problemele Rusiei și nu oferă vreo soluție. Putin a evidențiat și beneficiile intervenției militare din Siria, afirmând că aceasta a permis armatei să testeze armamentul din dotare în condiții de luptă, permițând inginerilor să ofere ”o nouă calitae” forțelor armate ale Rusiei.

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, a angajat un avocat cunoscut pentru apărarea oficialilor guvernamentali în investigații de amploare, pentru a-l reprezenta în procesul de investigare a echipei electorale a președintelui Donald Trump privind legăturile avute cu autoritățile din Rusia, informează Reuters. Alegerea lui Pence este avocatul Richard Cullen, directorul firmei de avocatură McGuireWoods, un fost procuror federal care-l cunoaște îndeaproape și pe fostul director al FBI, James Comey, pe care președintele Trump l-a concediat luna trecută. Actualmente, Cullen îl reprezintă pe fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, într-un proces de corupție care l-a determinat pe acesta să demisioneze de la conducerea celui mai înalt for internațional al fotbalului.

Ana Brnabić, o tehnocrată în vârstă de 41 de ani, a primit sacrina de a forma noul guvern al Serbiei, marcând o dublă premieră pentru statul candidat la aderarea la Uniunea Europeană, fiind prima femeie și totodată prima persoană gay din această țară propusă pentru această funcție, informează The Guardian. Mai mult, Brnabić este prima persoană aparținând unei minorități sexale desemnată premier într-un stat din Balcani. Noul președinte al țării, Aleksandar  Vučić, a desemnat-o pe Brnabić să-i succeadă la conducerea guvernului, după ce acesta a câștigat recent alegerile prezidențiale, evidențiind ”calitățile profesionale și personale”, precum și disponibilitatea de efort a acesteia. Brnabić, care nu este membră a vreunui partid politic, a intrat în politică abia anul trecut, când a condus ministerul pentru administrare publică și autoguvernare locală. Aceasta a studiat în Statele Unite ale Americii și a absolvit universitatea din Hull, din Marea Britanie, obținând un MBA în marketing, în 2001, pentru ca apoi să revină în Serbia și să lucreze în proiecte finanțate de SUA în industria energiei eoliene.

Ratificarea unui acord în valoare de 12 miliarde $ pentru achiziționarea de avioane F-15 de către Qatar de la Statele Unite ale Americii arată sprijinul aprofundat pe care îl oferă Washington-ul acestui stat, a subliniat un oficial din Qatar, pe fondul crizei diplomatice din Golf și a acuzațiilor aduse acestui stat conform cărora ar susține terorismul, informează Reuters. În ciuda faptului că Departamentul de Apărare și cel de Stat ale SUA au ținut să aibă un ton moderat și neutru față de izolarea diplomatică a Qatarului de către statele arabe din regiune, președintele Donald Trump a cerut în mod repetat autorităților de la Doha să înceteze sprijinul acordat teroriștilor. Cu toate acestea, miercuri, secretarul american pentru apărare, Jim Mattis, a semnat un acord aprobat anterior pentru furnizarea de avioane Boeing cu ministrul apărării din Qatar, Khalid al-Attiyah, potrivit unei fotografii postate pe Twitter de ambasadorul statului arab în SUA, Meshal Hamad al-Thani. ”Aceasta dovedește că instituțiile americane sunt de partea noastră, lucru de care nu ne-am îndoit vreodată. Militarii noștri sunt ca frații. Sprijinul Americii pentru Qatar are rădăcini adânci și nu este ușor influențabil de schimbările politice”, a subliniat oficialul de la Doha, sub anonimat, citat de Reuters.

Forțele Democrate Siriene, alcătuite cu preponderență din luptători kurzi, au capturat teritorii din nordul, estul și vestul orașului Raqqa, baza de operațiuni a Statului Islamic de unde se presupune că au fost orchestrate mai multe atentate care au avut loc în Europa în ultimii ani, informează Reuters. Atmosfera în rândul celor implicați în asaltul asupra capitalei de-facto a ISIS este descrisă drept una încrezătoare, în condițiile în care ofensiva FDS a dat rezultate pozitive până acum. Forțele terestre sunt sprijinite de raiduri aeriene ale avioanelor armatei Statelor Unite ale Americii. ”I-am înconjurat pe militanții ISIS din trei părți și mulți deja nu mai pot scăpa. Unii dintre ei încearcă să scape folosind bărci cu care să fugă noaptea pe râu”, au afirmat surse din cadrul trupelor kurde.

O echipă de medici din Statele Unite ale Americii a anunțat că ”nu există semne de botulism” în privința studentului american eliberat recent de autoritățile din Coreea de Nord după mai mult de 15 luni, acesta aflându-se într-o stare similară comei, informează BBC. Otto Warmbier, în vârstă de 22 de ani, a fost arestat și condamnat la 15 ani de muncă în lagăr, după ce la începutul anului trecut a fost arestat de autoritățile de la Phenian după ce a încercat să fure un obiect de propagandă al regimului nord-coreean din camera de hotel. Autoritățile din Coreea de Nord l-au eliberat ”din motive umanitare” pe Warmbier, afirmând că acesta a contactat botulism în timp ce se afla în detenție și că, după ce a luat o pastilă pentru somn, a intrat în comă, în urmă cu un an. Medicii americani nu au depistat însă niciun simptom al acestei boli și au declarat că tânărul american este ”într-o condiție neurologică ce poate fi cel mai bine descrisă drept o stare de trezire apatică”. Medicul Daniel Kanter a declarat că Warmbier ”nu dă vreun semn că ar înțelege limbajul de comunicare și care o cantitate însemnată de țesut cerebral lipsă”. Acesta a mai precizat că tânărul nu prezintă semne că ar fi fost abuzat fizic în timpul detenției și că starea sa ”nu este ceea vedem în mod obișnuit atunci când avem de-a face cu o afecțiune la creier, este mai degrabă o consecință a unei deficiențe cardiopulmonare”.

Cercetătorii de la Univeristatea de Știință și Tehnologie din Hefei, în China, au anunțat realizarea unui pas important în implementarea ”internetului quantum”, după ce au reușit să transfere particule de lumină de la un satelit spre stații terestre aflate la peste 1000 de kilometri distanță, scrie The Guardian. Realizarea permite astfel progresul spre un nou tip de internet care poate face posibilă conectarea a două particule subatomice, chiar dacă acestea se află în două colțuri opuse de pe planetă. Echipa de cercetători condusă de Jian-Wei Pan a declarat că demonstrația reprezintă un moment la care aceștia au visat încă din 2003. ”Mulți au crezut că este o idee nebunească, dar a fost foarte provocator să o punem în practică”, a declarat acesta. Savanții consideră că dacă vor reuși să lege în aceste fel particulele, informația criptată ar putea fi trimisă dintr-un loc în altul printr-o rețea quantum fără a mai exista pericolul ca aceasta să fie decriptată de terți, așa cum se poate întâmpla actualmente pe internet. ”Este un prim pas, unul major, spre crearea unei rețele globale quantum. Toate metodele anterioare erau limitate la o rază de 100 de kilometri, astfel că puteau funcționa cel mult pe raza unui oraș”, a mai declarat Jian-Wei Pan.

Temerile cu privire la bilanțul final al victimelor incendiului de la Grenfell Tower, din Londra, devin tot mai mari pe măsură ce numărul persoanelor dispărute ar putea ridica numărul deceselor la peste 100, anunță The Independent. Poliția a anunțat deschiderea unei anchete criminalistice pentru a investiga cauzele incendiului care a cuprins clădirea rezidențială. Comandantul poliției metropolitane londoneze, Stuart Cundy, a declarat că operațiunile de căutare a victimelor ”ar putea dura luni de zile”, acesta afirmând că speră ca bilanțul victimelor să nu ajungă la un număr cu trei cifre. Cundy a mai precizat că nu se știe precis câte persoane se aflau în interiorul clădirii atunci când a izbucnit incendiul.

Statul Islamic a anunțat capturarea fostei ascunzători folosită de Osama bin Laden din munții Tora Bora, din estul Afganistanului, informează The Telegraph. Anunțul grupării insurgente sunnite a fost făcut în cadrul unui buletin radio, în care insurgenții au revendicat și preluarea controlului asupra unor sate din împrejurimi, în provincia Nangarhar. Cu toate acestea, liderii talibani neagă capturarea ascunzătorii care constă într-o rețea de peșteri din munții Tora Bora, afirmând în schimb că 40 de militanți ISIS și-au pierdut viața, iar alți câțiva zeci au fost capturați în urma luptelor dintre cele două tabere.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …