Home / A fost azi în lume / A fost 15 decembrie în lume – A început evacuarea civililor și rebelilor din Alep, UNICEF anunță că aproape 1 milion de copii au părăsit Sudanul de Sud din cauza conflictului, iar China își instalează armament pe insulele artificiale

A fost 15 decembrie în lume – A început evacuarea civililor și rebelilor din Alep, UNICEF anunță că aproape 1 milion de copii au părăsit Sudanul de Sud din cauza conflictului, iar China își instalează armament pe insulele artificiale

Material realizat de Ioana Vințeler și Alexandra Leca

Fostul lider al principalului partid de opoziție din Coreea de Sud, Moon Jae-in, care conduce în sondaje pentru a fi următorul președinte, a declarat joi că proiectul de implementare a scutului american antirachetă, ce irita Rusia și China, ar trebui să fie decis de următoarea administrație prezidențială, relatează Reuters. Seulul și Washingtonul au convenit să desfășoare sistemul antirachetă Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) după ce Coreea de Nord a testat o rachetă cu rază lungă de acțiune, consecutiv celui de-al patrulea test nuclear efectuat în ianuarie. Temându-se de puterea pe care SUA o va câștiga în regiune și de faptul că radarele scutului pot pătrunde pe teritoriul său, China se opune vehement proiectului alături de Rusia. Moon Jae-in, care a pierdut ultimele alegeri prezidențiale în fața lui Park Geun-Hye, confirmă că va candida la următoarele alegeri, care sunt programate pentru sfârșitul anului 2017, dar care pot avea loc mult mai devreme dacă punerea sub acuzare a președintei actuale se va finaliza cu demisia sau demiterea acesteia. Moon a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Seul, că implementarea scutului ar trebui să aștepte un nou președinte al Coreei de Sud.Este nepotrivit procesul de implementare a THAAD în contextul politic actual”, afirmă acesta. Moon a menținut renegocierea acordului de implementare a sistemului pentru a nu deteriora relațiile cu SUA și declară că relațiile puternice dintre SUA și Coreea de Sud vor continua și după alegerea sa ca președinte. Luna aceasta, Coreea de Sud a declarat că va urmări în continuare sancțiuni unilaterale împotriva Nordului după cel de-al cincilea test nuclear din septembrie. Noile sancțiuni alea Consiliului de Securitate al ONU au avut ca scop reducerea veniturilor anuale de export cu un sfert în urma testului. Barack Obama a numit testul nuclear nord-coreean drept „o amenințare gravă la adresa securității regionale și a stabilității internaționale.”

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a anunțat printr-un apel telefonic pe prim-ministrul Vietnamului că speră, în continuare, la o consolidare a relațiilor de prietenie între cele două țări, declară guvernul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, potrivit Reuters. Vietnamul a dezvoltat relațiile cu SUA către un alt nivel sub administrația Obama pe fondul pretențiilor teritoriale ale Chinei în canalul navigabil al Mării Chinei de Sud. În timpul conservației, prim-ministrul vietnamez, Nguyen Xuan Phuc, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegeri și a subliniat importanța menținerii prieteniei și a cooperării. Trump a avut conversații cu mai mulți lideri ai țărilor blocate în dispute maritime cu China, printre care Japonia, Filipine și Taiwan. Chiar dacă platforma sa comercială contravine intereselor Vietnamului, opoziția sa față de un Parteneriat Trans-Pacific dovedește un regres major pentru cel mai mare exportator din Asia de Sud-Est în Statele Unite ale Americii. La doar câteva luni după victoria lui Trump, Phuc a declarat Parlamentului că ractificarea Parteneriatului Trans-Pacific va fi amânată din cauza schimbărilor politice din SUA, dar Vietnam va continua să-și consolideze relațiile cu Washington și să sprijine Statele Unite pentru a menține securitatea în Asia.

Ambulanțele au scos civilii răniți din estul Alepului în timpul campaniei de evacuare mult-așteptată aflată în plină desfăsurare, informează The Guardian. Evacuarea propriu-zisă a început aproape după 5 ore de la ora anunțată inițial atunci când procedurile au început să stagneze în timp ce echipele medicale au așteptat oprirea focurilor de armă. Primul convoi de 10 vehicule trebuia să transporte 200-250 de persoane rănite într-o primă rotație cu mai multe puncte de trecere pe tot parcursul zilei. Evacuarea este supravegheată de către Semiluna Roșie și ICRC, care anunță că vor include răniții și toți civilii. Consilierul umanitar al ONU pentru Siria, Jan Egeland, a declarat că prioritate au avut cei care au cea mai mare nevoie de îngrijiri medicale. Mii de oameni au nevoie de evacuare, dar prioritari sunt răniții, bolnavii și copiii, inclusiv orfanii”, a spus el. În paralel, agenția rusă de știri Tass, citindu-l pe ministrul apărării rus, a informat că Rusia a început evacuarea a 5.000 de rebeli sirieni de-a lungul unui „coridor” umanitar de 20 km. „Autorităţile siriene garantează securitatea tuturor combatanţilor care au decis să plece din cartierele din estul Alepului”, continuă comunicatul. Decizia de evacuare a fost luată miercuri seară după o zi de bombardamente intense și după ce acordul este suspendat din cauza blocării sale de către forțele regimului. Zeci de mii de civili care au rămas captivi în zone deținute de opoziție ale orașului, fără hrană, apă sau medicamente, au fost victimele bombardamentelor și a raidurilor aeriene din Alep.

Theresa May nu a avut nimic de spus legat de predicțiile că negocierile pentru Brexit vor dura 10 ani, oferind o declarație prin care nici nu a confirmat, nici nu a negat informația pe care nu a comentat-o fiind întrebată despre aceasta, scrie The Independent. Premierul britanic a fost întrebat în mod direct de către reporteri, în afara Summitului UE de la Bruxelles, ce crede despre afirmațiile făcute de Ivan Rogers, reprezentantul permanent al Marii Britanii la Uniunea Europeană. Parlamentarul britanic la UE afirmă că finalizarea unui acord comercial post-Brexit ar putea dura zece ani cu riscul de a eșua. Declarațiile acestuia nu s-au bucurat de un răspuns din partea prim-ministrului, care, în stilul caracteristic, a preferat să ignore întrebările sau să dea un răspuns evaziv cu privire la subiect. „ Ceea ce vom discuta în cadrul Summitului este modul în care lucrăm împreună pentru a face față provocărilor serioase cu care ne confruntăm”, a răspuns șeful executivului britanic. În conformitate cu calendarul convenit de către aceasta și a invocării Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Guvernul trebuie să încheie procedurile de ieșire din UE în termen de doi ani de la declanșarea clauzei tratatului. Theresa May a confirmat că procesul oficial de ieşire a Marii Britanii din UE va începe până la sfârşitul lunii martie 2017.„Acest lucru înseamnă că autoritatea legislaţiei UE în Marea Britanie va lua sfârşit”, a mai subliniat ea.

Mii de luptători mascați și copii au ieșit în stradă pentru a marca cea de-a 29-a aniversare a grupului islamic Hamas din Gaza ce controlează teritoriul, informează Al Jazeera. Bărbați mascați, copii înarmați cu puști false de asalt au defilat împreună cu familiile lor, strigând sloganurile grupului Hamas prin megafoane și fluturând steaguri. Hamas a preluat puterea în Fâşia Gaza, în 2007, de la Fatah, formaţiunea lui Abbas, care guvernează părţi din Cisiordania. Gruparea se bucură de un sprijin important în rândul populației din Gaza, grație programului său social. Eforturile sale în această zonă, precum și reputația de onestitate, în contrast cu oficialii Fatah acuzați de corupție, explică popularitatea de care se bucură. Hamas a reușit, de asemenea, să captureze un număr mare de soldați israelieni, inclusiv sergentul militar Gilad Shalit în 2006. Scopul Hamas este înființarea unui stat palestinian islamic, iar manifestul său original militează pentru distrugerea statului Israel.

UNICEF estimează că aproximativ 900.000 de copii au fost nevoiți să părăsească Sudanul de Sud din cauza războiului aflat încă în desfășurare, relatează Al Jazeera. Conflictul dintre forțele loiale președintelui Salva Kiir și vicepreședintele Riek Machar destabilizează securitatea populației încă din anul 2013. Vizibilul antagonism afectează populația infantilă care a devenit principalul combustibil al conflictelor. Exploatarea forțelor proaspete a condus la recrutarea a numeroși copii de către forțele armate. Masacrul reflectat în ochii unui copil zugrăvește gravitatea situației: Mulți oameni care au locuit în satul nostru au fost uciși. Soldații au furat toată mâncarea și nu ne-au lăsat decât ustensilele”, afirmă Nyajima, o fetiță de 7 ani care a asistat la scenele devastatoare. Angrenarea populației infantile într-un conflict de o asemenea anvergură gravează spiritul generațiilor viitoare care vor fi deprinse cu imaginea dezintegrată a unei realități politice ce se răsfrânge asupra celor nevinovați. Conform Al Jazeera, 17.000 de copii au fost recrutați de forțele armate, 14.000 au fost declarați dispăruți, iar 2.000 au fost uciși sau torturați în acest răstimp.

Solicitanții de azil care s-au instalat în Germania urmează a fi deportați înapoi în Afganistan, afirmă Al Jazeera. Peste 1.200 de refugiați care au reușit să își construiască un nou mod de viață în Germania sunt obligați să părăsească acest teritoriu pentru a se reîntoarce în Afganistan. Mulți și-au exprimat dezamăgirea, întrucât ascensiunea pe care au resimțit-o în Germania se va transforma într-un decadentism în perioada următoare. Locurile de muncă stabile, traiul mai bun i-au ajutat să spere la un viitor cu totul altfel decât cel imaginat pe plaiurile natale. Mărturiile unuia dintre refugiați surprind faptul că această dislocare produce un imens ecou în planul destabilizării. „Nu sunt fericit. Totul e diferit pentru mine aici”, a mărturisit Sidiq Kuchai, un tânăr de 23 de ani care a fost nevoit să se întoarcă în Afganistan după ce a reușit să își găsească un loc de muncă stabil în Germania. Conform Al Jazeera, începând cu anul 2015 , aproximativ un milion de refugiați din Afganistan, Siria, Irak și din alte părți ale Africii au sosit în Germania. Sentimentul de desconsiderație față de migranți se află într-o continuă creștere. Problemele legate de securitate precum și cele economice atestă o învinuire directă a refugiaților. Aceștia sunt considerați principalii vinovați pentru molimele ce survin în societate. Conform guvernului german, 1.200 de refugiați afgani locuiesc în prezent pe teritoriul Germaniei, iar 5 % din populația afgană care trăiește acolo ar urma să fie returnată.

China își instalează arme pe insulele artificiale, relatează The Telegraph. În ciuda promisiunilor Beijingului de a nu militariza insulele, China a decis să își dezvolte un nou sistem de apărare pentru eventualele catastrofe viitoare. Pe toate cele 7 insule au fost instalate sisteme de apărare antirachetă precum și tunuri anti-aeriene. Condensarea unor asemenea artilerii în insulele construite artificial aflate în partea sudică a Mării Chinei relevă dorința asiaticilor de a rezista cât mai mult în fața unor eventuale atacuri americane. Se pare că aceste structuri încarnează evoluția fortificațiilor de apărare deja construite în China”, citează The Telegraph. Observatorii sunt îngrijorați că asemenea acte se vor extinde asupra întregii părți sudice a Mării Chinei. Nave militare americane au fost trimise în investigație sub pretextul unor exerciții ale libertății de navigare. China nu are dreptul să construiască asemenea insule și să le declare teritoriu suveran, dar Beijingul se pregătește pentru a nu fi luat prin surprindere în cazul unui posibil conflict. Nu se vrea un război în interiorul sau în exteriorul Mării de Sud a Chinei. Se vrea de fapt o solidificare a puterii militare pentru a putea prelua controlul și de a afirma suveranitatea în zonă”, a declarat profesorul Richard Bitzinger, un expert militar al Școlii S.Rajaratnam de Studii Internaționale din Singapore.

Guvernul britanic pare să-și abdice responsabilitatea de a planifica strategii preventive când vine vorba de Brexit, susține Independent. Comitetul de Afaceri Externe atrage atenția asupra faptului că lipsa unui plan reprezintă o neglijență gravă. În cazul în care negocierile U.E. nu se vor solda cu un rezultat pozitiv, lipsa unui astfel de plan ar compromite și mai mult situația. Conform estimărilor, în termen de 2 ani de la declanșarea clauzei tratatului negocierile pentru Brexit se vor încheia. În caz contrar se va reveni la normele Organizației Mondiale a Comerțului. În acest caz rezultatele vor fi unele forțate, însă există posibilitatea extinderii perioadei de negociere în cazul în care și celelalte state membre U.E. vor fi de acord în unanimitate. E greu de crezut că tocmai Guvernul britanic este cel care nu a analizat minuțios soluțiile legale și tehnice în cazul unui rezultat compromițător, citează cei de la Independent.

Transferul unor obiecte de artă sustrase de naziști a fost aprobat de oficialități, relatează New York Times. Capodoperele capturate de naziști se aflau în posesia unui german, Cornelius Gurlitt, care le-a păstrat ascunse în propriul apartament din Munich. Această descoperire a șocat nu doar lumea artei, ci și grupurile de evrei și istorici. Existența colecției a fost ținută secretă timp de doi ani înainte de a fi confiscată în 2012, timp în care numeroși cercetători au încercat să stabilească dacă operele au fost capturate de la proprietarii evrei. Gurlitt a murit în 2014, lăsând prin testament întreaga colecție Muzeului de Arte Fine din Berna, Elveția. Două dintre cele mai proeminente opere de artă au fost deja restituite proprietarilor: Femeie șezând într-un fotoliu” și ”Doi turiști pe plajă”. În prezent, 1.005 opere de artă au rămas să fie studiate de către specialiști pentru a stabili proveniența exactă a acestora.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …