Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 14 iunie în lume – Donald Trump va fi investigat pentru obstrucționare a justiției, incendiu de la Grenfell Tower, Londra, a provocat moartea a cel puțin 12 persoane, iar prim-ministrul Spaniei Mariano Rajoy a rezistat unei moțiuni de cenzură
Dezeen

A fost 14 iunie în lume – Donald Trump va fi investigat pentru obstrucționare a justiției, incendiu de la Grenfell Tower, Londra, a provocat moartea a cel puțin 12 persoane, iar prim-ministrul Spaniei Mariano Rajoy a rezistat unei moțiuni de cenzură

  1. Investigația asupra președintelui SUA Donald Trump în ceea ce privește conexiunile dintre acesta și Rusia s-a extins, incluzând acuzații de obstrucționare a justiției, relatează The Guardian. Donald Trump a fost pus sub investigație pentru obstrucționare a legii din cauza că ar fi încercat să împiedice realizarea cu succes a investigației FBI în ceea ce privește implicarea Rusiei în campania electorală pentru președinția SUA din 2016. Deși investigația în cauză l-a vizat constant pe Trump de la inaugurarea acestuia, este prima dată când președintele se află sub investigație directă. Acuzațiile de obstrucționare a legii survin de la încercările lui Trump de a-l convinge pe fostul director FBI James Comey să renunțe la investigația asupra fostului consilier național pentru securitate Michael Flynn. FBI nu a comentat asupra acestei evoluții a investigației.
  2. Bombardamentele SUA în orașul sirian Raqqa ce aveau scopul de a reobține teritoriul cucerit de ISIS, au dus la decesul a peste 300 civili, informează The Guardian. Anchetatorii de război ai ONU au declarat că bombardamentele SUA în orașul sirian Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic, au dus la „pierderi umane zguduitoare în rândul civililor.” Comisia independentă ce are misiunea de a investiga încălcările legilor internaționale, crimele de război și crimele împotriva umanității în Siria a declarat că intensificare bombardamentelor coaliției conduse de SUA în Siria a provocat decesul a peste 300 civili. Operațiunea Raqqa a început săptămâna trecută cu un atac terestru realizat de Forțele Democrate Siriene (FDS), o grupare umbrelă ce cuprinde forțele kurde și forțele arabe înarmate de SUA, acesta fiind susținut de bombardamente aeriene realizate de coaliție.
  3. ISIS a cucerit teritoriu în jurul fostei fortărețe a lui Bin Laden în Afganistan, potrivit The Guardian. Potrivit declarațiilor de miercuri ale oficialilor, ISIS a cucerit teritoriu în jurul Tora Bora, fosta fortăreață a lui Osama Bin Laden în provincia de est a Afganistanului, Nangarhar. Aceasta ar fi o victorie considerabilă pentru gruparea islamistă în lupta împotriva talibanilor. Attahullah Khogyani, un purtător de cuvânt al provinciei Nangarhar, a declarat că până miercuri ISIS a reușit să cucerească teritoriul din jurul Tora Bora, dar nu ascunzătoarea propriu-zisă, adăugând că au existat pierderi umane în ambele tabere.
  4. China a aprobat nouă mărci comerciale ale președintelui SUA Donald Trump, pe care anterior le-a respins, conform The Guardian. Guvernul chinez a aprobat nouă mărci comerciale ale președintelui Trump, pe care inițial le-a respins, astfel alimentând presupunerile că ar oferi tratament special familie președintelui în ceea ce privește domeniul afacerilor. Decizia lui Trump de a-și păstra drepturile asupra companiilor Trump a provocat critici și trei procese de judecată, inclusiv unul depus miercuri de către peste 200 democrați la Congres, în care Trump e acuzat că ar încălca prevederea constituțională ce interzice acceptarea cadourilor din partea guvernelor străine.
  5. Un incendiu la Grenfell Tower, Londra, a provocat moartea a cel puțin 12 persoane, relatează BBC. Incendiul a izbucnit în mod spontan la etajul 4 al turnului cu 24 etaje și s-a extins repede în întreaga clădire. 40 mașini de pompieri, 250 pompieri, au mers să lupte cu incendiul. Cu toate acestea, și acum există puncte ale clădirii în care focul nu a fost combătut. Incidentul a provocat decesul a cel puțin 12 persoane, iar alte 18 sunt internate în stare gravă.
  6. Senatul SUA a votat pentru a impune noi sancțiuni Rusiei pentru presupusa sa implicare în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, potrivit BBC. De asemenea, Senatul a votat în măsură de 97-2 pentru a stabili un proces prin intermediul căruia Congresul să poată bloca orice tentativă a Președintelui Trump de a anula sau ameliora sancțiunile în cauză. Legea a fost anexată unui cod de legi ce prevede sancțiuni impuse Iranului. Votul Senatului a survenit în urma unor presupuneri că membri ai echipei de campanie electorală a lui Donald Trump ar fi lucrat împreună cu Rusia în timpul campaniei. Președintele Trump și Moscova au negat până în prezent că ar fi cooperat pentru a frauda alegerile.
  7. 4 statele arabe au declarat drept teroriști 59 persoane, dar nu par să intenționeze să apeleze la ONU pentru a le impune sancțiuni, informează Reuters. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain au declarat drept teroriști 59 persoane, potrivit rapoartelor diplomaților de miercuri. Cu toate acestea, potrivit acelorași diplomați, statele arabe nu par să intenționeze să apeleze la ONU pentru le acorda sancțiuni, din cauza faptului că impunerea sancțiunilor ar presupune votul a 15 membri din Consiliul de Securitate.
  8. Președintele SUA Donald Trump a oferit Pentagonului autonomie absolută în ceea ce privește coordonarea trupelor din Afganistan, conform The Independent. La câteva ore după ce Secretarul pentru Apărare al SUA, James Mattis, a declarat că SUA pierde războiul în Afganistan, Trump a oferit Pentagonul autonomia de a decide asupra numărului trupelor americane ce se află pe teren. Mattis a anunțat pentru Subcomitetul Senatului pentru Apărare că Trump i-a oferit lui puterea decizională asupra trupelor din Afganistan, așa cum anterior a făcut-o cu trupele din Siria și Irak. Cu toate acestea, Mattis a declarat miercuri că nu intenționează nici să mărească și nici să reducă numărul trupelor din Afganistan.
  9. Primi-ministrul Spaniei Mariano Rajoy a supraviețuit votul de cenzură, relatează Al Jazeera. Moțiunea de cenzură a fost propusă parlamentului de către partidul anti-austeritate Podemos pentru a denunța corupția agresivă a prim-ministrului. Moțiunea a fost susținută de 82 legislatori, cu toate acestea, 170 au votat împotrivă și 97 s-au abținut. Moțiunea nu oferea speranțe de a trece de parlament, cu toate acestea Podemos a propus-o pentru a depune presiune asupra partidului de dreapta a lui Rajoy, Partidul Popular (PP), ce a trecut recent prin mai multe scandale de corupție.
  10. WHO, Agenția ONU pentru Sănătate, a declarat că a reacționat rapid și efectiv la o izbucnire de boli provocate de alimentare în tabăra de refugiați Hassan Sham U2 din Mosul, Siria, potrivit Al Jazeera. Comunitățile afectate de boli sunt preponderent constituite din femei și copii. ONU a declarat că nu au existat decese înregistrate până în prezent, adăugând că a început o investigație asupra motivelor izbucnirii bolilor. Simptomele manifestate în mod preponderent erau vomitarea, dureri abdominale și diareea, simptome tipice pentru boli cauzate de alimentare.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …