Home / A fost azi în lume / A fost 10 iunie în lume – Obama aprobă extinderea rolului forțelor americane din Afganistan, Germania este tot mai afectată de agresiunilor motivate de ură, iar kurzii militanți revendică recentul atentat din Istanbul

A fost 10 iunie în lume – Obama aprobă extinderea rolului forțelor americane din Afganistan, Germania este tot mai afectată de agresiunilor motivate de ură, iar kurzii militanți revendică recentul atentat din Istanbul

Material realizat de Ioana Rusu și Ana Onea

TITLURILE ZILEI

Primele livrări de ajutor alimentar din 2012 până în prezent au ajuns în suburbia Damascului, Darayya, relatează BBC. Camioane care transportă medicamente, produse alimentare și făină au ajuns în orașul care a fost printre primele în interiorul cărora s-au raportat proteste împotriva guvernului Bashar al-Assad. În luna aprilie, ONU a declarat că cel puțin 4000 de persoane au fost asediate de către forțele guvernamentale siriene în Darayya. De asemenea, Organizația Națiunilor Unite are 19 zone desemnate ca fiind “asediate” în Siria, unde trăiesc aproximativ 600.000 de oameni. Cea mai recentă acordare de ajutoare în acest oraș a fost făcută de către o echipă din Semiluna Siriană Roșie (SSR) și corpul umanitar al Națiunilor Unite. Tamam Mehrez, directorul de operațiuni al SSR, a declarat agenției de știri AFP că bunurile ar fi de ajuns pentru rezidenți timp de o lună.

Israelul sprijină trupele din Cisiordania după atacul din Tel Aviv în urma căruia patru persoane de origine israeliană și-au pierdut viața, relatează Al Jazeera. Armata israeliană a anunțat, joi, că două batalioane suplimentare au fost implementate în Cisiordania, acestea fiind compuse din sute de soldați provenind din unitățile de infanterie, dar și din rândul membrilor forțelor speciale. Armata israeliană a blocat accesul în Cisiordania și Fâșia Gaza, înăsprind restricțiile împotriva palestinienilor. Conform purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, punctele de trecere vor fi deschise doar pentru cazuri medicale și umanitare. De asemenea, oficiali ai apărării au anunțat că au fost suspendate zeci de mii de permise speciale acordate palestinienilor pentru a vizita Israelul în timpul actualei luni, considerată luna sfântă a Ramadanului pentru populația musulmană. Decizia guvernului israelian a survenit după ce, miercuri seara, doi palestinieni au provocat teroare deschizând focul la întâmplare într-o zonă de restaurante și baruri din Tel Aviv.

Gruparea kurdă TAK (Kurdistan Freedom Hawks – Șoimii Libertății Kurdistanului) a revendicat vineri atentatul cu mașina-capcană din Istanbul care a avut loc marți, în urma căruia 11 persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci au fost rănite, anunță Al Jazeera. Gruparea, cunoscută ca fiind afiliată Partidului Muncitorilor Kurzi (PKK), a declarat printr-un anunț online că atacul a fost o răzbunare pentru operațiunile armatei turcești în regiunea de sud-est a țării, zonă dominată de populația kurdă. De asemenea, TAK a avertizat în repetate rânduri că turiștii străini nu ar trebui să viziteze Turcia pentru propria lor siguranță. Gruparea a revendicat deja alte două atacuri petrecute în lunile februarie și martie ale acestui an în Turcia, ridicând adevărate preocupări legate de securitatea țării.

Președintele american, Barack Obama, a aprobat extinderea rolului forțelor americane în Afganistan, relatează Reuters. Liderul de la Casa Albă a aprobat extinderea capacității armatei SUA de a sprijini forțele afgane împotriva insurgenței talibane, decizie prin care se permite oferirea de ajutor proactiv pe câmpul de luptă. Noile puteri extinse urmează să fie folosite doar în momente speciale în care angajamentul lor ar putea permite efecte strategice, ceea ce înseamnă că forțele americane nu vor însoți militarii afgani în misiunile zilnice. Conform noii politici, comandantul american din Afganistan, generalul John Nicholson, va putea să decidă dacă este cazul ca trupele americane să însoțească forțele convenționale afgane pe câmpul de luptă. Decizia lui Obama este o abatere de la actualele reguli americane privind angajamentul în Afganistan, prin care se impun limite capacității forțelor SUA de a ataca insurgenți.

germania crime motivate ura rasism institutionalGermania nu reușește să facă față unei creșteri a crimelor motivate de ură și semnelor de “rasism institutional” între agențiile de aplicare a legii, potrivit Amnesty International, relatează Al Jazeera. Raportul realizat de grupul de cercetători din Marea Britanie arată că încă dinaintea afluxului de anul trecut a cel puțin un million de refugiați și migranți în Germania autoritățile nu au investigat, urmărit penal sau condamnat în mod adecvat persoane pentru infracțiuni rasiste. De asemenea, a fost subliniată descoperirea în 2001 a unei mici celule neo-naziste, the National Socialist Underground (NSU), care a ucis nouă imigranți și o poliţistă între 2000 și 2007. Pe lângă violența rasială împotriva migranţilor există semne de rasism instituțional în administrația publică, conform declarației directorului Amnesty International din Berlin. Heiko Maas, ministrul justiției din Germania, a declarat că ministerul său va evalua cu atenție raportul și va examina măsurile necesare care trebuie luate.

Arabia Saudită susține că nu au fost folosite niciun fel de amenințări la adresa ONU pentru ca aceasta să elimine coaliția de forțe pe care le conduce în Yemen de pe lista neagră a drepturilor copilului, informează Al Jazeera. Retragerea coaliției de pe lista neagră a stârnit reacții vehemente din partea organizațiilor pentru drepturile omului, care l-au acuzat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că ar fi cedat presiunii din partea unor țări. Arabia Saudită a negat că ar pune în pericol o întrerupere a finanțării umanitare ca să facă presiuni asupra Organizației Națiunilor Unite. Potrivit ambasadorului Arabiei Saudite la ONU, Abdullah al-Mouallimi, nu au fost folosite amenințări, nu au fost întreprinse acte de intimidare și nu s-a pus problema unei întreruperi de finanțare. ONU a trecut coaliția arabă pe lista neagră după ce a concluzionat, într-un raport publicat joia trecută, că este responsabilă de uciderea a 60% dintre cei 785 copii uciși în Yemen anul trecut.

Forțele de securitate din Kazahstan declară că au ucis cinci suspecți care aveau legătură cu o serie de atacuri care au avut loc duminica trecută, în orașul Aktobe din nord-vestul țării, informează BBC. Acestea au luat cu asalt un apartament din oraș și au ucis patru suspecți, iar un alt bărbat a fost împușcat mortal pe stradă după deschiderea focului. Militanții suspectați au împușcat trei civili la două magazine de arme în atacul de duminică, înainte de a ucide trei soldați la o bază militară. Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a declarat că atacatorii au primit instrucțiuni din străinătate, dar nu a specificat nici o țară străină sau vreun grup. După ce au ucis un vânzător, un agent de pază și un vizitator în magazinul de arme, atacatorii au confiscat un autobuz cu care să treacă prin porțile unei unități ale armatei, omorând 3 militari. Cel puțin 9 soldați au fost răniți în timpul atacului.

sua obama hillary alegeriPreședintele Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, a anunțat, vineri, că o susține pe Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă, informează AL Jazeera. Obama a declarat printr-un mesaj video că este pregătit să participe la evenimente de campanie alături de reprezentanta democraților, acest lucru întâmplându-se după ce actualul președinte SUA a purtat o discuție cu senatorul socialist Bernie Sanders, pe care l-a convins să se regtargă din cursa prezidențială și să colaboreze pentru unirea alegătorilor democrați împotriva lui Donald Trump. Decizia lui Obama de a o sprijini pe Clinton era de așteptat, din moment ce ea s-a declarat candidatul desemnat prezumtiv al partidului după atingerea numărului de delegați necesari pentru a fi desemnată drept candidat în alegerile din noiembrie.

Fostul lider adjunct al Republicii Maldive, Ahmed Adeeb a fost acuzat de complot pentru asasinarea președintelui și condamnat la 15 ani de închisoare la doar 4 zile după ce a fost trimis la închisoare timp de 10 ani într-un alt caz, informează Al Jazeera. Joi, în urma unui proces cu ușile închise, Curtea Penală a constatat că fostul vice-președinte, Adeeb, și doi dintre bodyguarzii săi militari sunt vinovați de încercarea de a-l asasina pe președintele Yameen Abdul Gayoom, prin punerea unei bombe pe barca sa în septembrie 2015. Gayoom a scăpat nevătămat, dar soția sa și alte două persoane au fost rănite ușor. Președintele Gayoom este acuzat de întemnițarea și reducerea la tăcere a dizidenților din țară. Ultimele evenimente vin la câteva săptămâni după ce fostului lider Mohamed Nasheed, primul președinte ales democratic al țării, i s-a acordat azil în Marea Britanie.

Noi bucăți de resturi au fost găsite în Madagascar de către un bărbat care căuta părţi din avionul dispărut MH370, scrie BBC. Blaine Gibson, care a găsit deja posibile resturi în Mozambic, a făcut ultima descoperire pe coasta de est a Madagascarului. Una dintre piesele găsite seamănă cu o parte a unui scaun al avionului. Aeronava MH370, care zbura de la Kuala Lumpur la Beijing, a avut 239 de oameni la bord atunci când a dispărut, în martie 2014. Se presupune că avionul aparținând Malaysia Airlines s-a prăbușit în sudul Oceanului Indian după o schimbare a direcției de la cursul inițial. Cea mai recentă descoperire a fost făcută pe plaja Riake a insulei Nosy Boraha, în nord-estul Madagascarului. O vastă operațiune de căutare, la care participă Australia, Malezia și China, continuă în sudul Oceanului Indian. Totuși țările au căzut de comun acord ca în lipsa unor “noi informații credibile” căutarea să se încheie după următoarele două luni.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …