Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 10 februarie în lume – Trump a fost de acord să recunoască politica ”O singură China”, Brexitul ar putea îngreuna implementarea noilor tratamente medicale în Marea Britanie, iar Turcia neagă că a transmis coordonate greșite Rusiei în cazul bombardamentului rusesc care a ucis trei soldați turci în Siria

A fost 10 februarie în lume – Trump a fost de acord să recunoască politica ”O singură China”, Brexitul ar putea îngreuna implementarea noilor tratamente medicale în Marea Britanie, iar Turcia neagă că a transmis coordonate greșite Rusiei în cazul bombardamentului rusesc care a ucis trei soldați turci în Siria

Ordinul privind interdicția de călătorie promovat de președintele SUA Donald Trump se confruntă cu o nouă provocare legală la o zi după ce a întâmpinat un apel în instanță, relatează BBC. Avocații statului Virginia susțin că într-un tribunal federal există “dovezi copleșitoare” ale politicii care “a rezultat din ostilitate față de musulmani”. Joi, o curte de apel a declarat că administrația Trump nu a oferit “dovezi” pentru a justifica măsura. Acesta este unul dintre numereoasele procese care acum se deplasează prin sistemul judecătoresc din SUA, împotriva politicii administrației lui Trump. Un tribunal federal din suburbia Washington DC, Alexandria, organizează o audiere privind o cerere a unui ordin preliminar privind aspecte ale interdicției. Cazul este adus în numele călătorilor reținuți la Aeroportul Internațional Dulles, cărora li s-a refuzat intrarea după ce interdicția a intrat în vigoare. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale Virginia, Mark Hering, a declarat că va fi “cea mai mare examinare aprofundată a meritelor argumentelor împotriva interdicției”. Provocarea se concentrează pe restricțiile de călătorie impuse de interdicție, mai degrabă decât pe suspendarea de patru luni da admiterii pentru refugiați.

Președintele SUA, Donald Trump a fost de acord să-și onoreze așa numita politică “O singură China”, politică ce urmărește recunoașterea diplomatică a exitenței unui singur guvern chinez, într-un apel telefonic cu președintele chinez Xi Jinping, relatează BBC. Discuția dintre cei doi lideri politici a fost una cordială, deși Trump a privit această politică în mod sceptic. Președintele Xi a declarat că cele două națiuni au fost parteneri co-operativi, depunând eforturi comune pentru a impinge relațiile bilaterale la un nou record istoric. Cu toate că SUA este principalul aliat militar al Taiwan-ului, nici un alt președinte american sau președintele ales a vorbit în mod direct cu un lider din Taiwan timp de zeci de ani. În conformitate cu politica „O Singură China”, SUA recunoaște și are legături oficiale cu China, acceptând poziția Beijingului față de Taiwan, pe care China o vede ca pe o provincie separatistă.

Secretarul apărării britanice, Sir Michael Fallon, a anunțat că investigațiile acuzațiilor făcute împotriva veteranilor de război din Irak vor fi închise în câteva luni, relatează BBC. Echipa de Investigații Istorice privind Irakul (IHAT) își va încheia activitatea vara următoare iar cele aproximativ 20 de cazuri care vor rămâne vor fi transmise Marinei Regale. Deputații au caracterizat activitatea IHAT drept ”un eșec” după ce au fost cheltuite 34 de milioane de lire sterline, dar a sfârșit prin a nu trimite în judecatî pe cineva. Decizia de a închide IHAT vine după o anchetă publică ce a expus comportamentul unui avocat pentru drepturile omului, responsabil de multe dintre cazurile de abuz. Phil Shiner a fost sancționat pentru abateri în luna februarie. Ministrul Apărării Naționale a declarat ,,ca rezultat, numarul cazurilor tratate de IHAT ar fi redus de la 3000 la 20 de cazuri până în vară”

Armata Turciei a negat că a transmis din greșeală avioanelor de război rusești coordonate în urma cărora să efectueze un bombardament asupra unei clădiri în care se aflau soldați turci, în urma căruia trei dintre aceștia și-au pierdut viața, informează BBC. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că ,,piloții s-au ghidat cu ajutorul coordonatelor” de la “partenerii din Turcia”. “Nu ar fi trebuit ca trupele turce să se afle la aceste coordonate”, a spus acesta. Armata turcă a insistat că trupele au fost în clădirea respectivă timp de 10 zile, iar Rusia a fost informată cu privire la poziția lor miercuri. Cele două țări, care susțin părțile opuse în războiul civil din Siria lucrează împreună pentru a înlătura ISIS din ultimul bastion pe care-l deține în provincia Alep. Rebelii sprijiniți de forțele turce au luat cu asalt orașul al-Bab din luna decembrie, în timp ce forțele guvernamentale siriene sprijinite de Rusia avansează asupra orașului dinspre sud. Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis condoleanțe omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, după atacul aerian de joi, în urma căruia trei soldați turci și-au pierdut viața, iar alți 11 au fost răniți. Vineri dimineață, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin a caracterizat drept ”clare” cauzele incidentului. “Din păcate, atunci când se efectuează lovituri împotriva teroriștilor, militarii noștri au fost ghidați de coordonate care au fost predate de către partenerii turci”, a declarat Peskov.

Autoritățile din Peru au oferit o recompensă de 30.000 $ pentru informații care duc la capturarea fostului președinte Alejandro Toledo, relatează BBC. Un judecător a ordonat arestarea acestuia în urma acuzațiilor de luare de mită în valoare de 20 de milioane $. Toledo, care a guvernat între 2001 și 2006, este acuzat că a primi bani de la o firmă braziliană de construcții, Odebrecht, în schimbul atribuirii contractelor de achiziții publice pentru lucrări. Fostul președinte peruan nu se mai află în țară, este resident al Statelor Unite ale Americii și se află în prezent la Paris. În interviuri acordate recent, Toledo a negat orice ilegalitate. Anunțând o recompensă, ministerul de interne a declarat că a solicitat și Interpolului să ajute la localizarea acestuia. “Oricine din lume, care ne poate ajuta să îl găsim, poate revendica recompensa,”, a declarat ministrul de Interne, Carlos Basombrio la postul de televiziune Canal Nr.

Londra a fost avertizată de unul dintre cei mai importanți actori bancari din Germania cu privire la probabilitatea de a-și pierde rolul său ca poartă de acces spre Europa, informează BBC. Dr. Andreas Dombret, unul dintre membrii consiliului executiv pentru Banca Centrală Germană, Bundesbank, a spus că, deși regulile bancare au fost “echivalente” între Marea Britanie și restul Uniunii Europene, accesul la piața unică a fost unul diferit. Dl. Dombret a afirmat că modelul prezent de utilizare britanic ca o poartă de acces spre Europa este probabil să se încheie, sugerând că nu a susținut vreodată o abordare conflictuală a relațiilor viitoare dintre sectorul serviciilor financiare substanțiale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Marea Britanie ar putea încerca să devină un “Singapore al Europei”, în urma Brexit, prin reducerea impozitelor și relaxarea reglementărilor financiare pentru a încuraja băncile și întreprinderile să investească în regatul britanic.

Președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat nemulțumirea, în urma blocării ordinului de interdicție al intrării în țară a persoanelor din șapte state majoritar musulmane, în urma unei hotărâri judecătorești potrivit CNN. Decizia judecătorească reprezintă un recul semnificativ pentru noua administrație Trump și ridică semne de întrebare cu privire la felul în care tribunalele vor reacționa pe viitor la viziunea de expansiune a puterii din Biroul Oval pe care noul președinte american a sugerat că o va încerca de la începutul mandatului său. În timp ce în motivația judecătorilor s-a specificat faptul ca nu este sesizată ”nicio urgență” cu privire la semnarea unui astfel de ordin, președintele american a replicat pe Tweeter ”Ne vedem la tribunal, securitatea națională este în pericol”. Ulterior, Trump le-a transmis jurnaliștilor de la Casa Albă că decizia de blocare a ordinului său ”este o decizie politică, ne vom întâlni la tribunal. Va fi o decizie favorabilă, pe care cred că o vom obține foarte ușor”.

Brexitul va trimite pacienții britanici ”la capătul cozii” al procesului de introducere a noilor medicamente, obligându-i practic pe aceștia să aștepte până la doi ani pentru aplicarea de noi tratamente medicale, relatează The Independent. Anuțul a fost făcut de un regulator din domeniul sănătății, fostul președinte al Agenției Regulatoare pentru Medicină și Sănătate (MHRA), Sir Alasdair Breckenridge, care a subliniat că firmele producătoare de medicamente vor fi obligate să plătească o taxă separată pentru a obține acordul de a folosi noi medicamente pe teritoriul britanic. Prin urmare, vor exista întârzieri în obținerea de noi medicamente, mai precis acele medicamente noi, importante, medicamente anti-cancer, medicamente pentru anti-infecții. David Jeffreys, vice-presedinte al Eisai – o firmă japoneză de medicamente care angajează în jur de 450 de oameni în Marea Britanie – a afirmat că pacienții din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu întârzieri de până la doi ani. Primele medicamente inovatoare vor fi trimise mai întâi în SUA, în Japonia, cât și în sistemul european, pe când în Marea Britanie, vor apărea al doilea sau chiar al treilea, val – astfel încât pacienții din Marea Britanie ar putea obține medicamente cu 12, 18 sau chiar 24 de luni mai târziu decât dacă ar fi rămas în sistemul european”, a avertizat Jeffreys.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …