Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 1 martie în lume – Guvernul Marii Britanii a suferit o înfrângere după ce Camera Lorzilor a votat ca miniștrii să garanteze dreptul cetățenilor UE de a rămâne pe teritoriul britanic după Brexit, Trupele sud-coreene și americane au început exercițiu militar anual comun, iar fostul procuror general Eric Holder susține că Barack Obama va reveni curând în politică

A fost 1 martie în lume – Guvernul Marii Britanii a suferit o înfrângere după ce Camera Lorzilor a votat ca miniștrii să garanteze dreptul cetățenilor UE de a rămâne pe teritoriul britanic după Brexit, Trupele sud-coreene și americane au început exercițiu militar anual comun, iar fostul procuror general Eric Holder susține că Barack Obama va reveni curând în politică

Material realizat de Cristiana Mitran și Ionela Papurică

  1. Guvernul Marii Britanii a suferit o înfrângere după ce Camera Lorzilor a votat ca miniștrii să garanteze dreptul cetățenilor UE de a rămâne pe teritoriul britanic după Brexit, relatează BBC. Decizia a fost luată în urma unui vot de 358 pentru și 256 împotrivă, ceea ce a constituit prima înfrângere a suferită de guvern în fața parlamentului în ceea ce privește Brexit-ul. Cu toate acestea, membrii parlamentului vor avea oportunitatea de a-și retrage schimbările aduse proiectului de lege atunci când acesta va ajunge în Camera Comunelor. Miniștrii au declarat că problema drepturilor cetățenilor UE în Marea Britanie este o prioritate, întrucât vizează prin extensie și drepturile cetățenilor Marii Britanii ce locuiesc în UE.
  2. Trupele sud-coreene și americane au început un exercițiu militar comun pe scară largă în cursul zilei de miercuri, astfel de exerciții fiind efectuate anual pentru a testa disponibilitatea lor de a se apară împotriva amenințărilor venite din Coreea de Nord, relatează Reuters. Exercițiul este numit Foal Eagle și a survenit pe fondul creșterii tensiunii din zonă după ultimul test de lansare a unei rachete balistice de către Coreea de  Nord pe 12 februarie. Ministrul Apărării din Coreea de Sud și forțele americane cu sediul aici au confirmat începerea exercițiilor miercuri, acestea urmând să continue până la sfârșitul lunii aprilie. Exercițiul care a fost organizat anul trecut a implicat aproximativ 17.000 militari americani și mai mult de 300.000 militari din Coreea de Sud. Secretarul Apărării al SUA, Jim Mattis a vorbit prin telefon cu ministrul sud-coreean de apărare, Han Min-Koo în cursul zilei de miercuri și a declarat că Statele Unite rămân ferme în angajamentul lor fată de apărarea statului aliat.
  3. Candidatul de centru dreapta la președinția Franței, Francois Fillon, a declarat că nu va părăsi lupta electorală în ciuda faptului că a fost pus sub investigare, relatează BBC. De mai multe săptămâni, el se confruntă cu acuzațiile că soția lui a fost plătită cu 831.400 euro timp de mai mulți ani pentru a lucra că asistent parlamentar, dar datele arată că acest lucru nu s-a întâmplat. ”Este un asasinat politic,” a declarat Fillon reporterilor în cursul zilei de miercuri. El a fost chemat să se prezinte în fața judecătorului Serge Totrnaire, pe dată de 15 martie, cu doar două zile înainte de termenul limita de depunere a cererilor finale pentru candidații la președinție. Prima rundă a alegrilor are loc pe 23 aprilie, urmată de un al doilea tur pe 7 mai. Fillon a declarat că va respectă citația și va spune judecătorului adevărul. ”Nu voi da înapoi, nu voi ceda și nu mă voi retrage.” Fost prim-ministru în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy, el a fost selectat la sfârșitul anului trecut, în alegerile primare naționale organizate de republicanii de centru-dreapta. O perioada el a fost favorit în cursa pentru a deveni succesorul lui Francois Hollande ca președinte, dar a scăzut în sondaje ca urmare a acuzaților ce i-au fost aduse, ajungând pe locul 3, după candidatul de extremă dreapta, Marine Le Pen și centristul Emmanuel Macron.
  4. Uniunea Europeană ar putea fi redusă la statutul de piață unică, conform unor informații care prezintă cinci posibile evoluții pentru viitorul blocului, relatează The Independent. Documentul de unde au fost preluate potențialele scenarii pentru viitorul Uniunii după Brexit aparține Comisiei Europene. Acesta arată că piața unică ar putea fi motivul principal pentru care cele 27 de state membre ale UE ar păstra colaborarea. Acest lucru ar însemna acorduri simple cu privire la politică partajată referitoare la liberă circulație a capitalurilor și a bunurilor, a declarat Comisia, dar UE riscă un declin din punctul de vedere al consumatorilor și al standardelor mediului ca reglementare la nivelul UE. Cooperarea în domeniul securității și apărării – unul dintre cele 12 puncte cheie subliniate de Teresa May cu privire la relația post-Brexit dintre Marea Britanie și UE – ar putea fi, de asemenea, în pericol. Primul scenariu prevede că UE pur și simplu ”va pune în aplicare și va moderniza agenda sa curentă de reformă.” Tot aici se sugerează că până în 2025 ”statele membre ar putea decide să pună în comun unele capabilități militare.” A treia opinie ar face ca statele membre să își dorească să ”facă mai mult” și să formeze coaliții pentru a lucra în domenii politice specifice privind funcțiile actuale de top ale UE. A patra opțiune prevede o UE mai agilă, care alege mai puține domenii de politică pe care să se concentreze, dar acționează mai rapid pentru a pune în aplicare voință colectivă în aceste arene. Scenariul final presupune ca statele să ”facă mult mai mult împreună” și se arată sub forma unei așa-numite UE ”super-stat.”
  5. Talibanii au atacat ținte din diferite puncte ale capitalei afgane Kabul, inclusiv un sediu de poliție, aflat în vestul a orașului, omorând cel puțin trei persoane și rănind câteva zeci, informează Al Jazeera. O mașină cu bombă a lovit miercuri o secție de poliție afgană din vestul Kabulului, a declarat ministrul de interne. Imediat după explozie au început focurile de armă, au declarat martorii, într-un atac continuu, care a trimis nori de fum usturător în aer. La puțin timp după  bombardament, un alt atacator a fost împușcat în timp ce încerca să între în campus, potrivit spuselor ministrului. Un purtător de cuvânt al talibanilor a susținut că grupul a provocat pierderi grave. Oficialii spitalelor au declarat că șase oameni răniți au primit îngrijiri medicale. Exploziile au fost suficient de puternice pentru a fi auzite din afară orașului.
  6. Donald Trump și prim-ministru britanic Teresa May vor amâna temporar vizita de stat a președintelui american în Marea Britanie, planificată pentru sfârșitul acestui an, pentru ca sentimentele negative ale britanicilor împotriva lui să se diminueze, relatează Russia Today. Vizită a fost amânată după ce Trump a declarat că se teme de o reacție împotriva politicilor sale de interzicere a accesului imigraților musulmani în SUA. Trump a primit critici la nivel mondial, după semnarea unui ordin executiv care interzice imigranților din șapte state cu majoritate populației musulmană să intre în SUA. Administrarea lui redactează acum  un nou ordin după ce primul a fost interzis de judecătorii federali. Vizita este acum reprogramată pentru perioada 5-8 octombrie. O petiție care îi interzicea lui Trump să facă o vizită oficială de stat in Marea Britanie a fost semnată de 1,8 milioane oameni. Purtătorul de cuvânt al Camerei Comunelor, John Bercow s-a confruntat cu critici pentru încălcarea datoriei sale de imparțialitate după ce a spus că se va opune ca ”rasistul” și ”sexistul” Trump să viziteze Parlamentul. ”Guvernul a respins deja petiția, chiar înainte ca deputații să aibă  posibilitatea de a o dezbate, spunând că Trump va fi tratat cu ”curtoazia deplină” specifică unei vizite de stat.
  7. Aeronavele guvernului sirian au bombardat un convoi umanitar, provocând moartea a 14 muncitori, relatează Reuters. Forțele siriene și rusești au efectuat atacuri aeriene zilnice, provocând moarte a sute de oameni dar și distrugeri de spitale și orfelinate. Paulo Pinheiro, anchetator ONU, a afirmat că ”Ceea ce s-a întâmplat în Alep are o amploare fără precedent în conflictul sirian. O mare parte din Alep, odată cel mai mare oraș al Siriei, centrul său comercial și cultural, dar și patrimoniul mondial UNESCO, a fost redus la moloz.” Echipa lui este gata să împartă lista confidențială de presupuși criminali de război pe toate părțile cu un nou corp al Națiunilor Unite cu privire la situația din Siria, înființat la Geneva pentru a pregăti urmăririle penale. Pinheiro a mai declarat că s-a stabilit foarte clar în raport că forța aeriană siriană este responsabilă pentru toate atacurile și că nu există dovezi care să ateste intervenția Rusiei în acele atacuri cu arme chimice interzise.
  8. Forțele irakiene au declarat că au reușit să preia controlul asupra ultimului drum important din vestul orașului Mosul, împiedicându-i pe militanții Statului Islamic să fugă din orașul irakian, relatează BBC. O sursă din Mobilizarea Populară paramilitară a declarat că autostrada a fost blocată în apropierea satului Badush, la aproximativ 10 km distanță, aceasta fiind traseul care duce spre Tal Afar, locul unde se află o altă fortăreață ISIS. Luptătorii și soldații din Divizia a 9-a a armatei irakiene au fost cei care au preluat controlul asupra autostrăzii, acest lucru fiind confirmat și de rezidenți. În luna noiembrie, luptătorii din Mobilizarea Populară au pornit din sud pentru a putea tăia drumul la vest de Tal Afar, reușind să încercuiască teritoriul Statului Islamic, pentru a preveni posibilitatea ca acesta să trimită întăriri și provizii în orașul Mosul. Luni, gruparea Rapid Response a ajuns la capătul vestic al unui pod peste râul Tigru, oferind guvernului controlul asupra unei treceri pentru prima data de când a început ofensiva în Mosul.
  9. Donald Trump a promis un ”nou capitol al măreției americane,” într-un discurs în fața Congresului, acesta încercând să reseteze relațiile cu adversarii săi, informează The Guardian. Trump a oferit primul său discurs senatorilor și membrilor Congresului. Acesta a atacat moștenirea lui Barack Obama, susținând că foarte multe lucruri nu funcționează cum trebuie și că  Obamacare se va prăbuși. Trump a declarat că a încercat crearea unui grup care să reprezinte victimele infracțiunilor comise de imigranți. ”Sunt aici in seara asta pentru a oferi un mesaj de unitate și de putere, și este un mesaj profund din inima mea,” a spus Trump, adăugând că ”Un nou capitol de măreție americană începe acum. O nouă mândrie națională este zdrobitoare în întreaga noastră națiune. Și un nou val de optimism plasează vise imposibile cu fermitate la îndemâna noastră. Ceea la ce asistăm astăzi este reînnoirea spiritului american.” Statele Unite ale Americii întră într-o nouă eră, în era Trump, acesta afirmând că ”infrastructura prăbușită va fi înlocuită cu noi drumuri, poduri, tuneluri, aeroporturi și căi ferate în întreaga noastră țara (…) iar orașele noastre neglijate vor vedea o renaștere a speranței, siguranței și a oportunității.”
  10. Coreea de Nord a fost acuzată că a încălcat legea internațională asupra armelor chimice, în urma asasinării în public a lui Kim Jong Nam cu o substanță foarte toxică numită agentul VX, relatează CNN. Cu toate acestea, potrivit noului raport al ONU, uciderea în Malaiezia ar fi doar partea cunoscută a unei rețele criminale imense înființate de Phenian pentru a face o mare ”colecție” de sancțiuni internaționale. Coreea de Nord a fost sancționată pentru că încalcă legea internațională prin intermediul comerțului cu bunuri interzise, cu ajutorul unor tehnici de evaziune, care sunt în creștere. Anchetatorii ONU au descoperit că în Coreea de Nord se realizează un comerț cu elemente care sunt până în prezent nedeclarate, cum ar fi comunicațiile criptate militare, sisteme de apărare aeriană portabile, sisteme de apărare aeriană și rachete ghidate prin satelit în Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Țara a primit, de asemenea, interdicție de la tranzacționarea cu arme de calibru mic și muniție pentru arme ușoare, precum și anumite minerale și metale, ONU încurajând statele membre să distrugă orice materiale susceptibile, din cauză că nu ar respecta condițiile impuse de legile internaționale.
  11. Barack Obama a declarat că își pregătește întoarcerea în politică, la doar câteva luni după ce și-a încheiat mandatul, după ce fostul procuror general Eric Holder a declarat că fostul președinte este gata să conducă, relatează The Independent. Holder a afirmat faptul că a discutat cu fostul președinte cu privire la posibilele modalități în care acesta ar putea ajuta Comitetul Național Democratic, în aspecte precum strângerea de fonduri sau interacțiunea cu legislatorii de stat. CNDR a fost înființat de către democrați pentru a pregăti SUA de viitoarele schimbări, grupul afirmând că intenționează să lupte pentru a trasa și realiza ”procedee mai corecte” în procesul legislativ. Holder a anunțat revenirea lui Barack Obama în domeniul politic, cât și scopul principal al grupului, respectiv lupta împotriva ”gerrymandering-ului” republican, un concept prin care aceștia încearcă să-și consolideze puterea. Holder, care este un prieten al fostului președinte, a devenit președintele CNDR înainte ca Obama să părăsească Biroul Oval la începutul acestui an.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …