Home / A fost azi în lume / 2016 / A fost 2016 în lume – Retrospectiva lunii februarie
Una dintre imaginile de impact care a circulat în luna februarie a fost cea a doi refugiați care au constatat că riscă să rămână blocați în Grecia din cauza închiderii granițelor și au recurs la o formă extremă de protest spânzurându-se în Piața Victoria din Grecia. Sursa foto: Dromografos News

A fost 2016 în lume – Retrospectiva lunii februarie

Multitudinea evenimentelor geopolitice care au loc permanent și de desfășoară cu o frecvență incontrolabilă și aproape impredictibilă a generat nevoia ilustrării compacte a realității de zi cu zi, într-un spectru cât mai cuprinzător pentru cei curioși să primească un răspuns rapid la ”ce se întmâmplă în lume”. Astfel, în luna februarie am pus bazele unei noi rubrici – ”Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate”, pe care am redenumit-o apoi ”A fost azi în lume”, un exercițiu de provocare a memoriei care a reușit să capete pe parcursul întregului an 2016 o permanență și să câștige un public fidel. Deși s-au întâmplat recent, unele evenimente tind să fie ”îngropate” de agendele mass-media mainstream, chiar dacă prin simpla lor selectare dintr-o multitudine, demersul redacției PoliticALL este până la urmă tot o evidențere a unor subiecte în detrimentul altora. ”Niciun om nu are o memorie suficient de bună pentru a fi un mincinos de succes”, spunea Abraham Lincoln. Căutarea, selectarea și redactarea a 10 rezumate despre subiecte de prim-plan de pe mapamond aproape în fiecare zi începând cu 13 februarie 2016 au reprezentat un demers realizat în marea sa majoritate de o echipă voluntară alcătuită din studenți în domeniul relațiilor internaționale, științelor politice sau limbilor străine, prin care dorim să oferim o alternativă la prezentarea actualității internaționale în România, ghidată de conceptul de ”educare prin informare”. Pornind de la afirmațiile lui Emil Cioran din ”Schimbarea la față a României” – ”Cine nu simte nevoia să fie judecător al trecutului se desolidarizează de o întreagă lume ce l-a precedat, chiar dacă instinctul îl integrează prin legături invizibile(…) Conștiința este cu atât mai cuprinzătoare cu cât actualitatea ei înglobează mai activ trecutul” – ne propunem ca prin subiectele selectate și prezentate succint în cadrul acestei rubrici să fie create premisele unei memorii cât mai ferită de prejudecăți.

Începem retrospectiva cronologică a anului 2016 cu materialele publicate în luna februarie, din care reproducem introducerile celor mai importante subiecte (click pe fiecare dintre datele din listă pentru a citi întregul articol):

13 februarie: Sfârșitul acestei săptămâni este marcat de o serie de evenimente politice și economice care se anunță a-și pune amprenta asupra scenei internaționale pe termen lung. De la fragilul acord de încetare a ostilităților din Siria, la repoziționarea marilor puteri și a actorilor implicați în conflict, criza siriană va continua să producă efecte în jocul de putere atât din Orientul Mijlociu, cât și între Statele Unite și Rusia. Între timp, campania pentru desemnarea candidaților la președinția Statelor Unite ale Americii, întâlnirea istorică a capilor celor mai mari religii creștine, Papa Francisc și Patriarhul Kiril, după aproape 1000 de ani, protestele antiguvernamentale din state europene sau amenințarea virusului Zika reprezintă subiectele aflate în atenția mass-media internaționale.

Explozia unei mașini capcană din capitala Turciei a vizat un vehicul în care se afla personal militar și s-a produs la o oră de vârf pentru traficul din Ankara.
Explozia unei mașini capcană din capitala Turciei a vizat un vehicul în care se afla personal militar și s-a produs la o oră de vârf pentru traficul din Ankara.

17 februarie: Continuarea ostilităților din Siria, ambițiile militare ale Chinei în zona unor insule disputate din Asia de Est, precum și oscilațiile burselor coroborate cu negocierile privind reducerea producției de petrol în vedere stopării prăbușirii cotației țițeiului se numără printre cele mai importante subiecte ale agendei media din 17 februarie.

18 februarie: Astăzi a început summitul UE în care sunt de așteptat să fie discutate propunerile de reformă făcute de Bruxelles Marii Britanii în schimbul rămânerii Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene, dar și dezbateri privind implementarea politicilor pentru gestionarea crizei refugiaților. Totodată, președintele american Barack Obama a anunțat prima vizită a unui șef de stat american în Cuba după mai bine de 90 de ani, în timp ce Venezuela a renunțat la subvenționarea prețului la carburanți, iar patriarhul rus a efectuat o ședință foto cu pinguini în Antarctica.

19 februarie: Sfârșitul săptămânii lucrătoare îi surprinde pe liderii europeni blocați la Bruxelles, unde summitul UE care trebuia să propună soluții pentru criza refugiaților, dar mai ales să ajungă la un acord privind propunerile Marii Britanii pentru rămânerea în spațiul comunitar s-a prelungit pe fondul unor ”progrese mici, dar insuficiente”, așa cum au fost prezentate de majoritatea oficialilor. Iar în timp ce liderii europeni își prelungesc șederea la Bruxelles, oamenii de litere și admiratorii autoarei unuia dintre cele mai de succes romane ale secolului XX, ”Să ucizi o pasăre cântătoare” îi aduc un ultim omagiu lui Harper Lee, autoritățile din Columbia anchetează dispariția a peste 100 de persoane ale căror rămășițe umane au fost decoperite în canalul colector al unui penitenciar, iar protestele studenților din India capătă dimensiuni naționale

20 februarie: Pentru premierul Marii Britanii, astăzi nu fost zi liberă, după ce abia sosit de la summitul UE în care a ajuns la un acord cu liderii statelor membre pentru un set de reforme care să acorde Londrei un statut special în cadrul Uniunii, a anunțat astăzi ziua referendumului în care alegătorii britanici vor hotărî dacă doresc să mai rămână sau nu în spațiul comunitar. Totodată, președintele uneia dintre cele mai restrictive țări în privința drepturilor omului, Yoweri Museveni, a câștigat încă un mandat de președinte la cârma Ugandei, iar ”contra-blocada” de la granița dintre Bulgaria și Grecia continuă pentru a 5-a zi consecutiv.

21 feburarie: Violențele din Siria continuă pe fondul discuțiilor privind implementarea unui armistițiu pe teritoriul țării, în timp ce personalitățile politice britanice încep să-și aleagă tabăra pentru care vor susține campania electorală premergătoare referendumului pentru menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Totodată, alegerile preliminare din SUA și-au consumat un nou episod în care favoriții Donald Trump și Hillary Clinton și-au consolidat pozițiile, iar ciclonul Winston a provocat pagube însemnate și moartea a 5 oameni în Fiji.

22 februarie: Alegerile provoacă tensiuni și pasiuni extreme peste tot în lume, iar atunci când acestea au loc în țări care nu au experimentat un trecut democratic, distanța de la o aparentă liniște la haos este foarte mică. Așa se întâmplă astăzi în Bolivia și Uganda, în timp ce în Iran se desfășoară o campanie electorală intensă. Totodată, SUA și Rusia anunță că, în sfârșit au ajuns la un consens pentru intrarea în vigoare a armistițiului din Siria, în timp ce China susține că nu vrea să dea înapoi în privința facilităților militare instalate în disputatele insule din largul coastei de Est a Asiei.

Nivelul apelor mării a crescut în ultimii ani în cel mai accelerat ritm din ultimele 28 de secole
Nivelul apelor mării a crescut în ultimii ani în cel mai accelerat ritm din ultimele 28 de secole

23 februarie: După discuții îndelungate, în sfârșit ambele tabere care au luat parte la negoierile de încetare a focului din Siria au agreat să înceteze ostilitățile începând cu 27 februarie, deschizând astfel calea pentru încetarea celui mai sângeros conflict din ultimele două decenii. Pe de altă parte, Evo Morales refuză să accepte deocamdata rezultatul final al votului din referendumul din Bolivia, potrivit căruia nu va mai avea dreptul să candideze pentru un nou mandat la șefia statului, însă probabil că cea mai alarmantă știre a zilei vine de la cercetătorii care au concluzionat că nivelul mărilor crește în cel mai rapid ritm din ultimii 2.800 de ani, fiind estimat că până în 2100 nivelul oceanului ar putea crește cu peste 100 de centimetri față de cel actual.

24 februarie: O zi aparent liniștită pe radarul mass-media îi aduce în prim-plan din nou pe refugiații care au atins un număr-record de intrări pe teritoriul Uniunii Europene, precum și pe șeful de stat american care ține să-și ducă la împlinire promisiunile din campania electorală și să înainteze planul de închidere a închisorii Guantanamo. Între timp apele s-au liniștit, la propriu, în Fiji, unde a început curățenia și evaluarea pagubelor produse de un ciclon nemaiîntâlnit în arhipelag, dar și la figurat, în Bolivia, unde rezultatele oficiale confirmă eșecul lui Evo Morales de a-i convinge pe alegători să poată candida pentru un al 4-lea mandat. Iar dacă doriți să știți cu ce s-au ocupat 13 dintre cei mai cunoscuți dictatori din istorie, The Independent a publicat un material pe care îl menționăm la rubrica ”sub radar”.

25 februarie: Președintele rus Vladimir Putin a preluat personal inițiativa în pregătirile pentru implementarea armistițiului ce urmează să intre în vigoare în Siria sâmbătă, 27 februarie; Fondul Monetar Internațional a anunțat că economia globală a dat în continuare semne de slăbiciune în ultima perioadă și că aceasta este ”extrem de vulnerabilă unor șocuri adverse”, iar Senatul Italiei a aprobat, cu 173 de voturi ”pentru” și 71 ”împotrivă”, un proiect de lege care permite parteneriatul civil pentru cuplurile heterosexuale, dar și formate din parteneri de același sex.

26 februarie: Iminenta intrare în vigoare a armistițiului din Siria, precum și criza refugiaților domină titlurile știrilor de pe mapamond la sfârșit de săptămână, dar și alegerile parlamentare din Iran sau sancțiunile impuse Coreei de Nord de Consiliul de Securitate al ONU sunt subiecte de actualitate intens urmărite. În același timp, deteriorarea condițiilor de viață din Mosul, unul dintre orașele irakiene controlate de ISIS este descrisă de victimele unui nou tip de tortură, îndreptat împotriva femeilor, care sunt pedepsite pentru că nu își acoperă în întregime corpul cu un instrument denumit ”Cleștele” care smulge carnea de pe brațele și membrele victimelor.

Prezența la vot a depășit 60% din totalul alegătorilor, într-un scrutin multașteptat pentru a defini politicile ce urmează a fi implementate după ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Iranului
Prezența la vot a depășit 60% din totalul alegătorilor, într-un scrutin multașteptat pentru a defini politicile ce urmează a fi implementate după ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Iranului

27 februarie: Armistițiul din Siria a intrat în vigoare de câteva ore, în timp ce comisiile electorale din Iran și Irlanda numără rezultatul votului din alegerile parlamentare desfășurate în aceste țări. Între timp, Camerunul anunță că a eliberat 850 de prizonieri și a ucis 92 de militanți ai Boko Haram, iar ex-lidera de la Buenos Aires, Cristina Fernandez, a fost chemată în fața justiției pentru a răspunde întrebărilor într-una dintre anchetele în care este cercetată. La Moscova, mii de ruși comemorează un an de la dispariția lui Boris Nemțov, în timp ce în Grecia, refugiații afgani se întreabă de ce tocmai au devenit indezirabili pentru a pătrunde pe teritoriul statelor europene.

28 februarie: Pentru o ultimă zi a săptămânii, în care armistițiul din Siria pare că rezistă în ciuda unor acuzații din ambele tabere privind încălcarea acestuia, este potrivit ca anchetele despre subiecte mai mult sau mai puțin urmărite (scandalul abuzurilor sexuale a forțelor ONU din Republica Central Africană și ”dubla criză” – economică și socială prin care trece Grecia) să țină capul de afiș al actualităților zilei. Între timp, Hillary Clinton savurează o victorie cateogrică împotriva lui Bernie Sanders, iar reformiștii și conservatorii moderați din Iran se pregătesc să sărbătorească un scor excelent obținut în alegerile parlamentare, chiar dacă într-un alt material descoperim că rolul femeilor în politica din această țară rămâne unul de decor. În rest, zeci de mii de polonezi ies – din nou – în stradă împotriva guvernului, iar leadership-ul lui Mahmoud Abbas în fruntea Autorității Palestiniene pare că se apropie de sfârșit.

Citește aici retrospectiva lunii martie 2016.

Citește aici retrospectiva lunii aprilie 2016.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …